Co budeme potřebovat: (8 porcí)
- 500g sušeného hrachu
- 3 stroužky česneku
- 4 snítky čerstvé majoránky (1 ČL sušené)
- 2 lehce pikantní klobásy
- sůl, pepř
- starší chléb na krutony
- 30g másla
Postup:
Hrách přebereme a namočíme (ideálně přes noc).
Hrách dáme vařit v dostatečném množství vody (cca 1,5l).
Čím delší dobu byl hrách namočený, tím kratší bude doba varu. V každém případě je potřeba hrách uvařit do měkka (když vezmete kuličku mezi prsty, tak ji musíte snadno rozmáčknout).
Během varu občas promícháme a zkontrolujeme množství vody, případně dolijeme.
Když je hrách uvařený, tak vše osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a rozmixujeme do hladka ponorným mixérem.
Přidáme nakrájenou klobásu, rozemnutou majoránku a společeně ještě 5-10 minut provaříme.
Starší chléb nakrájíme na libovolné kostičky a dáme na sucho péct do trouby na 215 celciusů na cca 10 min. Ke konci pečení přidáme máslo a promícháme.
Rady a triky:
Rozhodně nepřidávejte žádné podravky, bujony apod.. Hrachovka má chutnat po hrachu.
Já nejčastěji vylepšuji chuť tím, že zároveň s hrachem vařím i kůže ze špeku (které si za tímto účelem skladuji v lednici – hodí se také do zelňačky, čočkové apod.)
Pokud přece jen chcete výraznější masovou chuť, tak můžete místo vody na vaření použít vývar z uzeného masa.
Žádné zahuštování moukou – polévka bude krásně hustá jen z hrachu.
Nejnovější komentáře