Co budeme potřebovat: (4 porce)

  • 800 g vepřových líček
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 5 PL vepřového sádla
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 1 – 2 PL medu
  • 1 větší mrkev, petržel a kousek celeru
  • 20 g másla
  • 200 ml bílého suchého vína
  • sůl, pepř, kmín a 1 bobkový list

Postup:

Vepřová líčka očistíme, omyjeme a podelně rozřízneme, ale nedokrojíme (rozložením vznikne jakoby tvar srdce).
Do hlubšího pekáče či pánve, která je vhodná i do trouby, dáme rozehřát sádlo.
Líčka osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran. Opečené maso vyndáme stranou a v sádle uděláme klasický základ.
Nakrájenou kořenovou zeleninu restujeme 3 minuty,  nakrájenou cibuli, restujeme dalších 5  minut, přidáme rozdrcený nakrájený česnek, drobně nakrájený nebo nastrouhaný  zázvor a bobkový list,  restujeme ještě asi 2 minuty.  Přidáme rajčatový protlak a med a opět zarestujeme asi dvě minuty.  Vložíme zpět opečené maso, lehce zasypeme kmínem a přidáme i bílé víno.  Necháme zprudka odvařit tekutinu na 1/3.
Přilijeme 250 ml vřelé vody (nebo vepřového vývaru, pokud máme), zaklopíme pokličkou a umístíme do rozehřáté trouby. Pečeme na 135 celsiusů 4 hodiny  ( pokud máme čas na na 115 stupňů cca 6 hodin).
Opatrně vyjmeme maso (bude extrémně měkké a křehké),  do pekáčku přidáme opět cca 200 ml vřelé vody nebo vývaru.   Za pomoci stěrky a vřelé tekutiny pekáček perfektně očistíme, vše řádně promícháme a přecedíme do kastrůlku.
Zeleninu nepasírujeme, jen lehce zmáčkneme (třeba tou stěrkou) a cedníkem několikrát klepneme o kastrůlek.
Výpek zredukujeme a případně dochutíme solí, pepřem či medem.  Odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme plátek studeného másla.

vepřová líčka na zázvoru s pečenou zeleninou

vepřová líčka na zázvoru s pečenou zeleninou

K čemu se hodí:

Rady a triky:

Udělejte si na přípravu tohoto jídla čas a připravte si ho formou pomalého pečení 4- 8 hodin, výsledek stojí za to.
Pokud chcete podávat s pečenou zeleninou, tak já jsem postupoval tak, že jsem zeleninu omyl, osolil a dal na plech s olivovým olejem do patra k masu na posledních 40 minut.   V okamžiku, kdy jsem maso vyndal a připravoval výpek, tak jsem tepolotu u zeleniny zvýšil na 160 celsiusů a dopekl jí ještě 20 minut.

 

 

Share This