Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 800 g vepřových líček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 PL rajčatového protlaku
- 5 PL vepřového sádla
- 40 g čerstvého zázvoru
- 1 – 2 PL medu
- 1 větší mrkev, petržel a kousek celeru
- 20 g másla
- 200 ml bílého suchého vína
- sůl, pepř, kmín a 1 bobkový list
Postup:
Vepřová líčka očistíme, omyjeme a podelně rozřízneme, ale nedokrojíme (rozložením vznikne jakoby tvar srdce).
Do hlubšího pekáče či pánve, která je vhodná i do trouby, dáme rozehřát sádlo.
Líčka osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran. Opečené maso vyndáme stranou a v sádle uděláme klasický základ.
Nakrájenou kořenovou zeleninu restujeme 3 minuty, nakrájenou cibuli, restujeme dalších 5 minut, přidáme rozdrcený nakrájený česnek, drobně nakrájený nebo nastrouhaný zázvor a bobkový list, restujeme ještě asi 2 minuty. Přidáme rajčatový protlak a med a opět zarestujeme asi dvě minuty. Vložíme zpět opečené maso, lehce zasypeme kmínem a přidáme i bílé víno. Necháme zprudka odvařit tekutinu na 1/3.
Přilijeme 250 ml vřelé vody (nebo vepřového vývaru, pokud máme), zaklopíme pokličkou a umístíme do rozehřáté trouby. Pečeme na 135 celsiusů 4 hodiny ( pokud máme čas na na 115 stupňů cca 6 hodin).
Opatrně vyjmeme maso (bude extrémně měkké a křehké), do pekáčku přidáme opět cca 200 ml vřelé vody nebo vývaru. Za pomoci stěrky a vřelé tekutiny pekáček perfektně očistíme, vše řádně promícháme a přecedíme do kastrůlku.
Zeleninu nepasírujeme, jen lehce zmáčkneme (třeba tou stěrkou) a cedníkem několikrát klepneme o kastrůlek.
Výpek zredukujeme a případně dochutíme solí, pepřem či medem. Odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme plátek studeného másla.
K čemu se hodí:
- bramborová kaše
- pečená zelenina
- dýňové pyré
- cizrnová kaše
- pečené brambory
Rady a triky:
Udělejte si na přípravu tohoto jídla čas a připravte si ho formou pomalého pečení 4- 8 hodin, výsledek stojí za to.
Pokud chcete podávat s pečenou zeleninou, tak já jsem postupoval tak, že jsem zeleninu omyl, osolil a dal na plech s olivovým olejem do patra k masu na posledních 40 minut. V okamžiku, kdy jsem maso vyndal a připravoval výpek, tak jsem tepolotu u zeleniny zvýšil na 160 celsiusů a dopekl jí ještě 20 minut.
Nejnovější komentáře