Co budeme potřebovat:

  • 450 g žitného kvásku (rozkrmení apod. v receptu na chléb)
  • 130 ml vody
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 100 g pohanky
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 3 PL oleje
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL cukru
  • 1 vejce

Postup:

Do kvásku přidáme vodu a cukr, promícháme.
Všechny odvážené a prosáté druhy mouky smícháme dohromady včetně soli.
Mouku se solí přidáme do kvásku, promícháme a přidáme ještě olej a 2/3 slunečnicových semínek.
Vypracujeme těsto (na robotu cca 7-8 minut) – musí držet „tvar“ a ztrácet lepivost.  Pokud je řídké, tak přidáme ještě trochu hladké mouky.
Těsto necháme v míse zakryté potravinářskou folií kynout cca 2 hodiny.
Poté těsto přendáme na pomoučený vál a propracujeme (několikrát přeložíme, jako když děláme chléb)
Kvůli snadnějšímu dělení těsto rozválíme na plát silný 1,5 – 3 cm a rozdělíme na 9 stejných částí.
Je na vás jaký zvolíte tvar , můžete nechat tak jak jste těsto nakrájeli na čtverce, nebo propracovat na bochánky a lehce rozplácnout.
Takto nachystané bochánky přendáme na plech s pečícím papírem a zakryjeme potravinářskou folií.
Necháme kynout další 2 -2,5 hodiny.
Troubu rozpálíme na 250 celsiusů (na dně trouby máme nachystaný starší pekáč na záparu).
Mezitím pomažeme bochánky rošlehaným vajíčekm a posypeme zbytkem semínek.
Bochánky můžeme libovolně naříznout.
Umístíme do vyhřáté trouby a zároveň do spodního rozpáleného pekáče chrstneme 200 ml vody.
Na 250 celsiusů pečeme 8 minut. Následně troubu otevřeme, vyndáme spodní pekáč od vody, troubu lehce odvětráme a bochánky dopečeme dalších 20 minut na 200 celsiusů.

slunečnicové bochánky

Rady a triky:

Doba kynutí záleží na síle vašeho kvásku.  Množství slunečnicových semínek záleží jen na vaší chuti, nebojte se přitlačit na pilu – těch 50 g je takový základ, určitě bych neubíral.

Share This