Černá omáčka – vánoční

Černá omáčka – vánoční

Co budeme pobřebovat: 250g kořenové zeleniny (150 mrkev, 50 petržel, 50 celer) koření (2 cm celé skořice, 3 hřebíčků, 1 malý badyán, 3 nové koření, 1 bobkový list) 300ml černého piva 300g nastrouhaného perníku 400g povidel 300g mandlí 200g lískových ořechů 200g...

Jahody „Sabayone“

Jahody „Sabayone“

Co budeme potřebovat: jahody 4 žloutky 200ml sektu 100ml cukerného sirupu (rozvaru) moučkový cukr Postup: Cukerný sirup si vytvoříme tak, že svaříme vodu s cukrem v poměru 1:1. Nachystáme si vodní lázeň s mísou ve které můžeme šlehat. Do mísy dáme žloutky, jemně...

Vanilková omáčka – Creme Anglaise

Vanilková omáčka – Creme Anglaise

Co budeme potřebovat:              250ml smetany na šlehání 30g cukru moučka 2 žloutky 1 vanilkový lusk Postup: Smetanu dáme vařit do vodní lázně nebo na velmi mírný oheň. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábneme zrníčka a ta i s rozříznutám luskem dáme do...

Kynuté jahodové knedle

Kynuté jahodové knedle

Co budeme potřebovat:    300g hladké mouky 200ml vlažného mléka 2PL cukru 2PL rozpuštěného másla 1 žloutek 1/2 kostky droždí špetku soli jahody Postup: Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme cukr, zasypeme asi 1Pl mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme...

Banánový (ná)řez

Banánový (ná)řez

Co budeme potřebovat:             tmavý piškot 5 vajec 5PL cukr krupice 5PL horké vody 3PL oleje 7PL polohrubé mouky 1/2 prášku do pečiva 2PL kakaa špetku soli   na náplň 1 pomazánkové máslo 2 plnotučné tvarohy 1 zakysanou smetanu 1 smetanu ke šlehání 2 vanilkové...

Perník

Co budeme potřebovat: 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek polohrubé mouky 1 hnek cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 prášek do perníku 2PL kakaa 2PL švestkových povidel 1ČL perníkového koření 1 vejce sádlo a hrubou mouku na vymazání a vysypání pekáče Postup: Do mísy dáme...

Hruška pošírovaná v červeném víně

Hruška pošírovaná v červeném víně

Co budeme potřebovat: hrušky 0,7l – 1,4l červeného vína 2 kousky celé skořice 8 hřebíčků 1 badyán 2 PL cukru skořicová zmrzlina tmavá čokoláda Postup: Hrušku oloupeme, ponecháme stonek, spodek s „bubákem“ odkrojíme, aby nám vznikla rovná plocha. Krouživým pohybem...

Panna Cotta

Panna Cotta

Panna Cotta je klasický italský smetanový dezert - zde vám ho však nabídnu v mé oblíbené a svěží verzi ... Co budeme potřebovat: na 6 porcí - záleží na velikosti nádobek 1 vanilkový lusk 240 g smetany ke šlehání špetka soli 60 g moučkového cukru 30 ml plnotučného...