Panna Cotta je klasický italský smetanový dezert – zde vám ho však nabídnu v mé oblíbené a svěží verzi …

Co budeme potřebovat:

  • na 6 porcí – záleží na velikosti nádobek
  • 1 vanilkový lusk
  • 240 g smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 ml plnotučného mléka
  • 1,5 – 2 plátky želatiny
  • 180 g zakysané smetany
  • 120 g smetany ke šlehání

Postup:

  • Podélně rozřízneme vanilkový lusk.
  • Vanilkový lusk přidáme ke smetaně (240 g, to je 1,5 běžného kelímku) se špetkou soli a cukrem. Pomalu přivedeme k varu za stálého míchání metličkou. Není od věci připravovat ve vodní lázni, ale není to nutnost.
  • Želatinu necháme nabobtnat v mléce.
  • Jakmile se smetanová směs začne vařit, okamžitě ji odstavíme, vyškrabeme vanilková semínka a přidáme nabobtnanou želatinu. Směs vyšleháme metličkou do hladka. Za občasného míchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Zbylou smetanu (120 g – polovina běžného kelímku) vyšleháme do tuha.
  • Do šlehačky opatrně zamícháme zakysanou smetanu.
  • Znova promícháme vychladlou želatinovou směs z první fáze přípravy a smícháme jí se směsí zakysané smetany a šlehačky.
  • Výslednou směs rozdělíme do formiček preferované velikosti a necháme v ledničce ztuhnout (minimálně 3 hodiny, ale ideální okolo 12 hodin)

K čemu se hodí:

  • omáčka z lesního ovoce
  • čerstvé ovoce
  • karamelová omáčka

Rady a triky:

Vyvařený lusk opláchněte vlažnou vodou a dejte ho do láhve s rumem, který používáte na pečení. Při servírování si nachystám kastrůlek s vřelou vodou – vnitřek formičky (používám porcelán)  lehce ojedu pružným nožem a následně ponořím do vřelé vody na 5-10 vteřin. Poté lze poměrně snadno vyklopit na talířek a dozdobit.

Share This