Co budeme potřebovat:
- 250ml smetany na šlehání
- 30g cukru moučka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový lusk
Postup:
Smetanu dáme vařit do vodní lázně nebo na velmi mírný oheň.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábneme zrníčka a ta i s rozříznutám luskem dáme do smetany. Smetanu bychom měli za občasného míchání cca 5 minut udržovat těsně pod bodem varu.
Žloutky ve větší nádobě promícháme s moučkovým cukrem.
Za stálého míchání žloutků velmi pomalu přiléváme horkou smetanu.
Vzniklou směs přecedíme přes jemné sítko.
Přecezenou směs vrátím na mírný oheň a za stálého míchání prohřejme opět těsně pod bod varu.
V okamžiku, kdy omáčka zhoustne, tak máme hotovo. Odstavíme ji a můžeme podávat.
K čemu se hodí:
- dukátové buchtičky
- hruška pošírovaná v červeném víně
- švetky pečené v másle
- čerstvé ovoce
Rady a triky:
Pokud nechceme podávat omáčku okamžitě, tak jí můžeme zchladit ve studené vodní lázni a uskladnit v lednici.
Pokud máte doma zmrzlinovač, tak jste vyrobili skvělý základ pro domácí vanilkovou zmrzlinu
Trackbacky/pingbacky