Co budeme potřebovat:   
  • 300g hladké mouky
  • 200ml vlažného mléka
  • 2PL cukru
  • 2PL rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 kostky droždí
  • špetku soli
  • jahody
Postup:jahodové knedle

Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme cukr, zasypeme asi 1Pl mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.
Ve zbytku mléka rozšleháme žloutek.
Do prosáté mouky dáme špetku soli a postupně vmícháme kvásek a mléko s vajíčkem a rozpuštěné máslo.
Vypracujeme tužší těsto a necháme v teple vykynout.
Vyválíme váleček a ostrým nožem si ukrajujeme „plátky“.
V dlaních vytvarujeme do placičky a dovnitř zabalíme velkou jahodu.
Dáme do vroucí vody a vaříme cca 8 minut.
Vyndáme z vody a propíchneme vidličkou aby odešla pára.

K čemu se hodí:
  • Strouhaný tvaroh s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
  • Tvaroh šlehaný se smetanou, vanilkovým cukrem a žloutkem
  • Rozmixované jahody a šlehačka
Rady a triky:

pokud máte málo sladké jahody, tak před zabalením posypejte každou trochu cukrem.

Share This