Co budeme potřebovat:
- 300g hladké mouky
- 200ml vlažného mléka
- 2PL cukru
- 2PL rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- 1/2 kostky droždí
- špetku soli
- jahody
Postup:
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme cukr, zasypeme asi 1Pl mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.
Ve zbytku mléka rozšleháme žloutek.
Do prosáté mouky dáme špetku soli a postupně vmícháme kvásek a mléko s vajíčkem a rozpuštěné máslo.
Vypracujeme tužší těsto a necháme v teple vykynout.
Vyválíme váleček a ostrým nožem si ukrajujeme „plátky“.
V dlaních vytvarujeme do placičky a dovnitř zabalíme velkou jahodu.
Dáme do vroucí vody a vaříme cca 8 minut.
Vyndáme z vody a propíchneme vidličkou aby odešla pára.
K čemu se hodí:
- Strouhaný tvaroh s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
- Tvaroh šlehaný se smetanou, vanilkovým cukrem a žloutkem
- Rozmixované jahody a šlehačka
Rady a triky:
pokud máte málo sladké jahody, tak před zabalením posypejte každou trochu cukrem.
Martine, říct o tomhle jídle, že je luxusní zdaleka nevystihuje, jak boží je :))
DOPORUČUJU všem.. !! :) Amelie
v jednoduchosti je síla :) přitom je to taková pěkná česká klasika