Co budeme potřebovat: 
  • 700g jehněčí kýty
  • 1 cibule, 2 stroužky česneku
  • 1 menší mrkev, 1/2 petržele, 1 stonek řapíkatého celeru
  • 400 g mražených nebo čerstvých hřibů (případně adekvátní množství sušených)
  • 6 cm větvička rozmarýnu, 2 -3 stonky tymiánu
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 100 ml smetany (nemusí být, je to dobré i bez ní)
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 2PL olivového oleje
  • 2PL rostliného oleje
  • sůl, pepř, kmín (1/2 ČL)
Postup:

V kastrolu si rozpálíme olivový olej, dáme na něj očistěnou a drobně nakrájenou mrkev, petržel a celer.  Po třech minutách přidáme i drobně nakrájenou cibuli, kmín a bylinky. Po dalších 3 minutách přidáme  i rozmáčknutý a nakrájený česnek.
Promícháme a přidáme rajčatový protlak a zarestujeme další minutu.
Přidáme bílé víno a za stálého míchání odvaříme.  Tím máme hotový základ.
Mezitím si maso pěkně očistíme od velkých blan a nakrájíme na cca 3 cm kostky.
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na pánvi s rostliným olejem.
Opečené maso přidáme k hotovému základu, přidáme i hřiby, dobře na sucho promícháme a zalijeme vřelou vodou tak, aby bylo vše lehce ponořeno (cca 400ml vody).
Společně necháme probublávat asi 20 minut.  Tekutina se tím zredukuje cca na polovinu.
Na závěr můžeme vmíchat trochu smetany na zjemnění , ale není to nijak nutné .

K čemu se hodí:
  • špecle, těstoviny
  • rýže
  • kváskový chléb
Rady a triky:

Pokud máte hřiby sušené, tak si je namočte minimálně hodinu předem do teplé vody.  Vodu nevylévejte a přidáte ji do ragú místo vody z kohoutku.  Pokud máte hřiby mražené, které již prošly tepelnou úpravou, tak je můžete do ragú přidat později, nemusí se již vařit 20 minut.
Pokud máte kvalitní maso, tak je vše hotovo do 30 minut.  Pokud použijete maso ze staršího kusu či plec apod., tak je potřeba přizpůsobit dobu tepelné úpravy.

 

Share This