První návštěva této nové restaurace v rámci festivalu jídlo z blízka.
Restaurace se pyšní tím, že jako jediná v Brně nabízí Budvar z tanku. Toto bohužel není to co by mě sem nalákalo, ale někdo to třeba ocení. Ve včerejším parném počasí bylo ve sklepním prostoru restaurace velmi příjemně. Z interiéru jsem maličko zmatený. Nápad na výzdobu dobrý, ale někde to umělec s lidovou tvořivostí již maličko přehnal. Třeba vykrmení čuníci vypadají spíše jako přežrané myši.
Uvnitř restaurace (potažmo na menu jídlo z blízka) jsme byli sami. Možná i toto se kladně odrazilo na servisu. Profesionální, komunikativní, příjemný. K menu jsme si na místě doplatili párování s vínem. Objednali jsme si také kohoutkovou vodu, která nebyla účtována.
- Pošírované filátko z bolena dravého v rosolu na víně, prokládaný mladou mrkví z Komendovi ekofarmy, servírovaný s košíčkem žitného chleba upečeného v naší restauraci – Takový průměrný předkrm – ryba chutnala jako ryba, ale vzhledem k použité úpravě a množství rosolu bych si nedovolil tvrdit zda to byl bolen či pstruh. Rosol byl hodně hutný a málo ochucený. Možná záměrně, aby vynikla chuť ryby. Pro mě by bylo atraktivnější použít méně želatiny a rosol naladit více do kysela. Domácí chléb zcela ztratil stopy domáckosti lehkým opečením v nějakém stroji na topinky. Pro mě zklamání.
Napárování s irsai oliver od Tetura bylo pěkně trefené a vínko ač je to spíše voňavka, tak mě překvapilo „šťavnatou“ kyselinkou.
- Konfinovaná roláda připravená z bio kůzlete chovaného na Horňácké farmě, plněná žemlovou nádivkou s čerstvou meduňkou a ředkvičkami, podávaná s teplým pyré z červené řepy a domácími bramborovými plackami – Celkově jídlo velmi slušně provedené. Roláda měla být konfitovaná – u této úpravy jsem zvyklý, že je maso zároveň křehké a měkoučké. V tomto případě tento efekt nenastal a maso bylo maličko tužší, ale přesto chutné. Nádivka byla ochucena dosti výrazně muškátem. Za její přednost považuji křupavé kousky ředkviček – hodně dobrý nápad a jinak celkem nudnou nádivku zvedli určitě o stupeň výše. Bramborové lokše velmi slušně provedené. Za nejlepší z celého jídla považuji pyré z červené řepy. Poměrně hladké, sem tam křupavý kousek řepy. Lehce pikantně naladěné, přesně jak mám rád. Tady se mi opravdu trefili do chuti.
Napárování s chardonnay opět od Tetura také nebylo špatné. Možná bych zvolil ještě plnější víno s nižším zbytkovým cukrem, ale určitě to nebyla špatná volba.
- Domácí meruňkový koláč, zdobený snítkou meduňky a pusinkou šlehačky – Dezert extrémní velikosti – rozdělil bych na 2-3 porce. Servírován na zajímavém talíři ozdobeném veverkou, vysypanou z moučkového cukru. Koláče mám hodně rád, ale meruňkový asi nejméně. Oceňuji ale sezonnost a 100% lokálnost suroviny. Koláč byl podávaný teplý a byl dobrý.
Párování s poměrně suchým Cabernetem od Tetura mi úplně nesedělo. Toto víno bych si představil spíše u pořádného steaku z hovězího, případně zvěřiny. Víno bylo navíc podáváno na cca 23 -24 celsiusích a už se nemělo moc kam pohnout.
Návštěvy určitě nelituji a časem se stavím vyzkoušet něco ze stálého jídelního lístku – mimochodem forma jídelního lístku – semiš desky s logem Budvaru a uvnitř jednotlivé listy v euroobalech – to je dost hrůza.
Nejnovější komentáře