Co budete potřebovat:
  • vepřová panenka
  • 100g panchety v celku (možno nahradit kvalitní anglickou slaninou)
  • Sůl, pepř               
  • snítku tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • olej
Postup:

Panenku očistíme, tenkým ostrým nožem seřízneme blanky.
Panenku prošpikujeme hranolkami z panchety či slaniny
osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na pánvi s olejem, do kterého přihodíme snítku tymiánu a stroužek česneku (na prkénku rozmáčkneme nožem).
Když je panenka ze všech stran opečená (každá strana stačí minutu) tak jí dáme do vyhřáté trouby na 175 celsiusů na 10 -12 minut podle velikosti panenky.
Po dopečení necháme před porcováním min 5 minut odležet.

K čemu se hodí:
  • pečené brambory
  • dýňové, květákové či bramborové pyré
  • saláty
Rady a triky:

Před špikováním si dejte hranolky panchety minimálně na 20 minut do mrazáku, špikování vám pak půjde o moc lépe.
Při špikování si udělejte nedříve díru do masa tenkým nožem a následně jí protáhněte kulatým držátkem vařečky apod..  až následně cpěte dovnitř slaninu.
Naprosto luxusní záležitost získáte, když si uděláte větší díru na špikování a ke slanině nacpete sušené vypeckované švestky. Je to pracné, ale výsledek stojí zato.
Po dopečení nezapomeňte nechat maso minimálně 5 minut odležet, jinak budete mít všechnu výbornou šťávu na talíři a maso bude suché .

Share This