Co budete potřebovat:
- vepřová panenka
- 100g panchety v celku (možno nahradit kvalitní anglickou slaninou)
- Sůl, pepř
- snítku tymiánu
- 1 stroužek česneku
- olej
Postup:
Panenku očistíme, tenkým ostrým nožem seřízneme blanky.
Panenku prošpikujeme hranolkami z panchety či slaniny
osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na pánvi s olejem, do kterého přihodíme snítku tymiánu a stroužek česneku (na prkénku rozmáčkneme nožem).
Když je panenka ze všech stran opečená (každá strana stačí minutu) tak jí dáme do vyhřáté trouby na 175 celsiusů na 10 -12 minut podle velikosti panenky.
Po dopečení necháme před porcováním min 5 minut odležet.
K čemu se hodí:
- pečené brambory
- dýňové, květákové či bramborové pyré
- saláty
Rady a triky:
Před špikováním si dejte hranolky panchety minimálně na 20 minut do mrazáku, špikování vám pak půjde o moc lépe.
Při špikování si udělejte nedříve díru do masa tenkým nožem a následně jí protáhněte kulatým držátkem vařečky apod.. až následně cpěte dovnitř slaninu.
Naprosto luxusní záležitost získáte, když si uděláte větší díru na špikování a ke slanině nacpete sušené vypeckované švestky. Je to pracné, ale výsledek stojí zato.
Po dopečení nezapomeňte nechat maso minimálně 5 minut odležet, jinak budete mít všechnu výbornou šťávu na talíři a maso bude suché .
Prosím Vás může te mi poradit kolik masa v gramážích budu potřebovat na 2 porce té panenky
Osobně pro dva lidi kupuji 1 menší panenku ideálně okolo 400 g . Jinak záleží opravdu na vašich strávnících, jak velké porce vyžadují.
Matyho recepty nezklamou :-) NIKDY ! I když musím uznat, že ta vepřová panenka pečená do růžova je trochu jiná kategorie – mnohem štavnatější. U receptu http://www.matyhochalka.cz/panenka-pecena-do-ruzova/ panenku nesolím, a dosolím až když ji zatáhnu ze všech stran na pánvi před tím, než ji dám do trouby. Tady možná, jak dám slaninu, tak se mi zdá mnohem susší, ale možná něco dělám špatně…. jinak super recept.