Co budeme potřebovat (4 porce):
- 1 – 1,5kg hovězích žeber (když budou vyzrálá, tím lépe)
- 250g kořenové zeleniny
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 30g zázvoru
- 1PL lžíce rajčatového protlaku
- 200ml červeného vína
- 300ml hovězího vývaru
- sůl, pepř
Postup:
Žebra pěkně očistíme (pokud je na nich hodně tuku – loje, tak raději trochu ořezat).
Osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran a dáme na chvilku bokem.
Ve výpeku orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer cca 5 minut, poté přidáme cibuli a dotáhneme do zlatova.
Přidáme 1PL protlaku a 30g nastrouhaného zázvoru, zarestujeme dotmava.
Zalijeme vínem (200 ml dobrého červeného), necháme 3 minutky odvařit a přidáme 300 ml vývaru.
Vložíme zpět maso a pod poklicí zvolna pečeme v troubě na 150°C 3 – 5 hodin.
Poté maso vyndáme, šťávu přecedíme a zredukujeme. Vložíme zpátky maso a pár minut přelíváme šťávou (glazujeme) dokud nám nevznikne lepkavý povrch na mase.
K čemu se hodí:
- Dýňové pyré
- Bramborová kaše (možno doladit křenem, špenátem apod.)
- čerstvý chléb
- šťouchané brambory
Rady a triky:
U pečení masa nikam nespěchejte, v tomto případě čím déle a na nižší teplotu, tím je výsledek lepší.
Pokud vám nevyhovuje červené víno, tak tato úprava je skvělá i s černým pivem.
Chuť štávy se dá dobře dotáhnout medem či dobrou, nepříliš říznou marmeládou.
Dobrý den Maty,
mne sa hrozne páči Vaša stránka. Už sa teším na tieto vaše super vychytávky :)
Chcem sa opýtať, s tým vyzretým masom je problém, nedá sa kúpiť a bojím sa ho vyzrávať sám v lednici.. máte nejakú radu pre mna ako by sa dalo maso bezpečne odležať?
Bohužel s tímto nemám velké zkušenosti. Ono je hlavně důležité to suché zrání ve velkém kusu v nizké a stabilní teplotě a až pak nastává mokré zrání (zavakuované maso) dá se i v lednici. Ale mokré zrání bez suchého nemá bohužel ten správný efekt. Zkuste zagooglovat, třeba k této problematice najdete něco zajímavého. Maty