Co budeme potřebovat (4 porce):
  • 1 – 1,5kg hovězích žeber (když budou vyzrálá, tím lépe)
  • 250g kořenové zeleniny              
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 30g zázvoru
  • 1PL lžíce rajčatového protlaku
  • 200ml červeného vína
  • 300ml hovězího vývaru
  • sůl, pepř

 

 Postup:

Žebra pěkně očistíme (pokud je na nich hodně tuku – loje, tak raději trochu ořezat).
Osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran a dáme na chvilku bokem.
Ve výpeku orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer cca 5 minut, poté přidáme cibuli a dotáhneme do zlatova.
Přidáme 1PL protlaku a 30g nastrouhaného zázvoru, zarestujeme dotmava.
Zalijeme vínem (200 ml dobrého červeného), necháme 3 minutky odvařit a přidáme 300 ml vývaru.
Vložíme zpět maso a pod poklicí zvolna pečeme v troubě na 150°C 3 – 5 hodin.
Poté maso vyndáme, šťávu přecedíme a zredukujeme. Vložíme zpátky maso a pár minut přelíváme šťávou  (glazujeme) dokud nám nevznikne lepkavý povrch na mase.

K čemu se hodí:
  • Dýňové pyré
  • Bramborová kaše (možno doladit  křenem, špenátem apod.)
  • čerstvý chléb
  • šťouchané brambory
Rady a triky:

U pečení masa nikam nespěchejte, v tomto případě čím déle a na nižší teplotu, tím je výsledek lepší.
Pokud vám nevyhovuje červené víno, tak tato úprava je skvělá i s černým pivem.
Chuť štávy se dá dobře dotáhnout medem či dobrou, nepříliš říznou marmeládou.

 

Share This