Co budeme potřebovat: (4 porce)

  • 250 g zelené čočky (francouzské)
  • 100 g rýže – ideálně na rizoto
  • 1 cibule
  • 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 500 – 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleje
  • štáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř
  • hrst petželové natě
  • 1 PL čerstvý tymián, oregáno nebo majoránku
  • 80 g másla

Postup:

V hrnci se silný dnem, nebo velké páni zesklovatíme na olivovém oleji drobně nakrájenou cibuli (cca 2-3 minuty).  Přidáme rozmáčknutý a nakrájený česnek, čočku a rýži.
Řádně promícháme a přilijeme bílé víno.
Víno odvaříme téměř do sucha, přidáme vývar (aby vše bylo cca 1 cm ponořené) promícháme, zaklopíme pokličkou a za občasného promíchání vaříme cca 12 -15 minut – čočka i rýže by měla být měkká, ale ne rozvařená.
Mezitím si na polovině másla orestujeme drobně nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.
Do uvařené čočky s rýží vmícháme orestovanou zeleninu, přidáme čerstvé bylinky, zbytek másla a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.  Opět řádně promícháme a necháme zaklopené ještě pár minut odstát.
Před podáváním vmícháme ještě čerstvou, nasekanou petrželovou nať.

Pstruh již na talíři - jako vždy na fotku zbyl asi nejhorší talíř co jsme sebou měli :)

Pstruh již na talíři – jako vždy na fotku zbyl asi nejhorší talíř co jsme sebou měli :)

 

K čemu se hodí:

čočkový pilaf s koriandrem a telecím hřbetem

čočkový pilaf s koriandrem a telecím hřbetem

Rady a triky:

Konzistenci si můžete udělat od al dente po skoro kaši, záleží co bude vyhovovat vaší chuti.
Pokud přidáte zeleninu orestovanou, bude pěkně křupavá a jídlo osvěží.  Zeleninu můžete vložit zároveň s čočkou a rýží a bude uvařená do měkka, záleží na vašich preferencích.
Petrželovou nať můžete nahradit koriandrem, máte-li rádi.
Pokud chcete jídlo ještě nadupanější a plnější, tak na závěr vmíchejte 60g nastrouhaného parmazánu.

 

 

Share This