Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 250 g zelené čočky (francouzské)
- 100 g rýže – ideálně na rizoto
- 1 cibule
- 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 150 ml suchého bílého vína
- 500 – 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleje
- štáva z 1/2 citronu
- sůl, pepř
- hrst petželové natě
- 1 PL čerstvý tymián, oregáno nebo majoránku
- 80 g másla
Postup:
V hrnci se silný dnem, nebo velké páni zesklovatíme na olivovém oleji drobně nakrájenou cibuli (cca 2-3 minuty). Přidáme rozmáčknutý a nakrájený česnek, čočku a rýži.
Řádně promícháme a přilijeme bílé víno.
Víno odvaříme téměř do sucha, přidáme vývar (aby vše bylo cca 1 cm ponořené) promícháme, zaklopíme pokličkou a za občasného promíchání vaříme cca 12 -15 minut – čočka i rýže by měla být měkká, ale ne rozvařená.
Mezitím si na polovině másla orestujeme drobně nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.
Do uvařené čočky s rýží vmícháme orestovanou zeleninu, přidáme čerstvé bylinky, zbytek másla a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Opět řádně promícháme a necháme zaklopené ještě pár minut odstát.
Před podáváním vmícháme ještě čerstvou, nasekanou petrželovou nať.
K čemu se hodí:
- grilovaný rybí filet
- jehněčí hřebínek
- kachní prsa, vepřová panenka, kuřecí prsa
- uzené maso
Rady a triky:
Konzistenci si můžete udělat od al dente po skoro kaši, záleží co bude vyhovovat vaší chuti.
Pokud přidáte zeleninu orestovanou, bude pěkně křupavá a jídlo osvěží. Zeleninu můžete vložit zároveň s čočkou a rýží a bude uvařená do měkka, záleží na vašich preferencích.
Petrželovou nať můžete nahradit koriandrem, máte-li rádi.
Pokud chcete jídlo ještě nadupanější a plnější, tak na závěr vmíchejte 60g nastrouhaného parmazánu.
Nejnovější komentáře