Co budeme potřebovat:
- 2 kachní prsa
- sůl, pepř
na omáčku
- 200ml pomerančové šťávy
- 1PL cukru
- 1PL medu
- 3PL vody
- 1PL kvalitního bílého vinného octu (balsamica)
- 100g másla
- špetka mleté skořice
Postup:
Kachní prsa pěkně očistíme, kůži nakrájíme na mřížku velmi ostrým nožem (pozor jen kůži, neřezat do masa).
Osolíme a lehce opepříme.
Pečeme na suché a hlavně dobře rozpálené pánvi kůží dolů , dokud nebude krásně zlatá (cca 3-4 minut,y následně otočíme a opékáme asi necelou minutu.
Poté dáme dopéct do trouby vyhřáté na 180 celsiusů asi na 6 minut.
Po upečení necháme minimálně 5 minut odpočinout.
Servírujeme nakrájené na tenké plátky.
Omáčku vyrobíme následovně:
Do pánve či kastrůlku dám vodu, med a cukr a stálehé míchání a zahřívání vytvoříme řídký karamel. Přidáme ocet , pomerančovou šťávu a skořici.
Zredukujeme zhruba na 1/3 množství.
Postupně vmícháme plátky másla – výsledkem bude výborná jemná pomerančová omáčka.
K čemu se hodí:
- Kapusta se slaninou
- Blanšírovaná růžičková kapusta či brokolice
- světlá bagetka
Rady a triky:
Při opékání prsou na pánvi postupně odsávejte vypečené sádlo papírovým ubrouskem. Docílíte tím toho, že se prsa budou opravdu opékat a ne dusit …
Čím více prsíčka propečete, tím budou tužší a sušší.
Funguje, kachna je bezva
Zkusila jsem a šmákli jsme si. Pomerančová omáčka je k tomu výtečný nápad.Jana