Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 1kg ledvinek (u vepřových asi 8 kusů)
- 500ml mléka
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100g slaniny
- 1PL oleje
- 150ml smetany
- 2PL zakysané smetany
- 1PL hrubozrnné hořčice
- 2 snítky čerstvé majoránky (1/2čl sušené)
- sůl, pepř
Postup:
Ledviny podélně rozkrojíme a ostrým nožem vyřežeme vše „bílé a tmavě červené“ . Počítejte s tím, že máte odpad cca 30%.
Očištěné poloviny ledvinek ještě překrojíme na půl, pořádně propláchneme vodou a dáme do misky s mlékem (na pár hodin, ideálně do druhého dne).
Po odležení mléko vylijeme a ledvinky znovu propláchneme ve studené vodě a nakrájíme na požadované nudličky.
Do vyšší rozpálené pánve dáme trochu oleje a ledvinky na něm zprudka orestujeme. V tuto chvíli ledvinky ještě mohou pustit šťávu, která úplně nevoní. Proto po minutě restování ledvinky zcedíme do drátěného (železného) síta.
Pánev vytřeme papírovým ubrouskem, vrátíme nad plamen a přidáme nakrájenou slaninu a cibuli. Zarestujeme do nazlátlé barvy a přidáme rozmáčknutý, drobně nakrájený česnek a orestované ledvinky.
Po třech minutách přidáme nasekanou majoránku, hořčici, promícháme a vlijeme sladkou smetanu.
Provaříme 5-10 minut (ledvinky mohou klidně zůstat lehce tuhé) Přidáme sůl a pepř.
Odstavíme z plamene a vmícháme zakysanou smetanu.
K čemu se hodí:
- dušená rýže
- čerstvý chléb
- housková knedla
Rady a triky:
Ledvinky můžete použít jakékoliv – nejraději mám telecí, ale nejsou bohužel běžně dostupné.
Toto jídlo si naplánujte den předem. Je opravdu důležité ledvinky perfektně vyčistit a nechat je odležet v mléce. Pokud máte rádi ostrou Ledvinkovou chuť, tak můžete vynechat část se scezením po zarestování, ale já mám raději chuť jemnější a proto postupuji přesně podle receptu.
Pokud máte rádi husté omáčky, tak lze po zarestování ledvinek na slanině a cibulce lehce zaprášit hladkou moukou.
Pokud máte rádi toto jídlo s knedlou, tak je potřeba udělat si více omáčky (zarestovat s moukou a naředit mlékem nebo jemným vývarem).
Můžete si udělat ledvinky jakkoliv – vynechat hořčici a přidat třeba papriku. Můžete udělat bez smetany – v tom případě to chce více slaniny a cibule.
V každém případě jsou ledvinky skvělé a navíc i levné a je škoda si je občas neuvařit…
Nejnovější komentáře