Co budeme potřebovat: (4 porce)
Ledvinky

Ledvinky

  • 1kg ledvinek (u vepřových asi 8 kusů)
  • 500ml mléka
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100g slaniny
  • 1PL oleje
  • 150ml smetany
  • 2PL zakysané smetany
  • 1PL hrubozrnné hořčice
  • 2 snítky čerstvé majoránky (1/2čl sušené)
  • sůl, pepř
Postup:

Ledviny podélně rozkrojíme a ostrým nožem vyřežeme vše „bílé a tmavě červené“ .  Počítejte s tím, že máte odpad cca 30%.
Očištěné poloviny ledvinek ještě překrojíme na půl, pořádně propláchneme vodou a dáme do misky s mlékem (na pár hodin, ideálně do druhého dne).
Po odležení mléko vylijeme a ledvinky znovu  propláchneme ve studené vodě a nakrájíme na požadované nudličky.
Do vyšší rozpálené pánve dáme trochu oleje a ledvinky na něm zprudka orestujeme.  V tuto chvíli ledvinky ještě mohou pustit šťávu, která úplně nevoní.  Proto po minutě restování ledvinky zcedíme do drátěného (železného) síta.
Pánev vytřeme papírovým ubrouskem, vrátíme nad plamen a přidáme nakrájenou slaninu a cibuli.  Zarestujeme do nazlátlé barvy a přidáme rozmáčknutý, drobně nakrájený česnek a orestované ledvinky.
Po třech minutách přidáme nasekanou majoránku, hořčici, promícháme a vlijeme sladkou smetanu.
Provaříme 5-10 minut (ledvinky mohou klidně zůstat lehce tuhé)  Přidáme sůl a pepř.
Odstavíme z plamene a vmícháme zakysanou smetanu.

K čemu se hodí:
  • dušená rýže
  • čerstvý chléb
  • housková knedla
Rady a triky:

Ledvinky můžete použít jakékoliv – nejraději mám telecí, ale nejsou bohužel běžně dostupné.
Toto jídlo si naplánujte den předem.  Je opravdu důležité ledvinky perfektně vyčistit a nechat je odležet v mléce.  Pokud máte rádi ostrou Ledvinkovou chuť, tak můžete vynechat část se scezením po zarestování, ale já mám raději chuť jemnější a proto postupuji přesně podle receptu.
Pokud máte rádi husté omáčky, tak lze po zarestování ledvinek na slanině a cibulce lehce zaprášit hladkou moukou.
Pokud máte rádi toto jídlo s knedlou, tak je potřeba udělat si více omáčky (zarestovat s moukou a naředit mlékem nebo jemným vývarem).
Můžete si udělat ledvinky jakkoliv – vynechat hořčici a přidat třeba papriku.  Můžete udělat bez smetany – v tom případě to chce více slaniny a cibule.
V každém případě jsou ledvinky skvělé a navíc i levné a je škoda si je občas neuvařit…

 

Share This