Skoro přesná kopie koprové omáčky, ale kvůli snadnému vyhledávání uveřejním kompletně i tuto …

Co budeme potřebovat: (6 porcí)

  • 100 g másla
  • 3 PL hladké mouky
  • 1 litr hovězího (uzeného) vývaru
  • 180 g smetany (19 – 33 %)
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 PL cukru
  • 1/2 citronu
  • 6 PL čerstvě strouhaného křenu

Na vývar:

  • 1 kg hovězí krk (líčka, loupaná plec, hrudí) alternativně 1 kg uzené krkovice
  • 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku
  • 1500 ml vody, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Z masa, zeleniny a koření uděláme klasický hovězí vývar.
Pokud máme dostatek času tak maso táhneme pomaličku 3-5 hodin.
Vývar zcedíme, maso necháme vystydnout a opatrně nakrájíme velmi ostrým nožem.
Pokud děláme vývar z uzeného masa, tak můžeme přidat ještě nakrájenou bramboru.

Máslo necháme rozehřát, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku, kterou postupně ředíme vývarem.
Provaříme 20 minut.
Přidáme zakysanou smetanu a 3 PL nastrouhaného křenu, cukr, promixujeme ponorným mixérem a provaříme 2 minuty.
Na závěr vmícháme sladkou smetanu a zbylý křen.  Dále již nevaříme.
Dochutit můžeme citronovou šťávou, cukrem, solí či pepřem.

Křenová omáčka z uzeným a houskovou knedlou

Křenová omáčka z uzeným a houskovou knedlou

K čemu se hodí:

 

Housková knedla a uzené

Housková knedla a uzené

Rady a triky:

Není vůbec od věci si den předem smíchat zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a nechát v chladnu odstát. Vznikne vám něco jako creme fraiche – nebo můžete použít rovnou originál, pokud se vám ho podaří koupit.
Nakrájené maso neohřívejte v omáčce – ideálně ohřejte v páře ať je při servírování, pevné a čisté.  Maso můžete při servírování ozdobit trochou strouhaného křenu.

Share This