Skoro přesná kopie koprové omáčky, ale kvůli snadnému vyhledávání uveřejním kompletně i tuto …
Co budeme potřebovat: (6 porcí)
- 100 g másla
- 3 PL hladké mouky
- 1 litr hovězího (uzeného) vývaru
- 180 g smetany (19 – 33 %)
- 180 g zakysané smetany
- 1 PL cukru
- 1/2 citronu
- 6 PL čerstvě strouhaného křenu
Na vývar:
- 1 kg hovězí krk (líčka, loupaná plec, hrudí) alternativně 1 kg uzené krkovice
- 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku
- 1500 ml vody, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, sůl
Postup:
Z masa, zeleniny a koření uděláme klasický hovězí vývar.
Pokud máme dostatek času tak maso táhneme pomaličku 3-5 hodin.
Vývar zcedíme, maso necháme vystydnout a opatrně nakrájíme velmi ostrým nožem.
Pokud děláme vývar z uzeného masa, tak můžeme přidat ještě nakrájenou bramboru.
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Není vůbec od věci si den předem smíchat zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a nechát v chladnu odstát. Vznikne vám něco jako creme fraiche – nebo můžete použít rovnou originál, pokud se vám ho podaří koupit.
Nakrájené maso neohřívejte v omáčce – ideálně ohřejte v páře ať je při servírování, pevné a čisté. Maso můžete při servírování ozdobit trochou strouhaného křenu.
Nejnovější komentáře