Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 1 kg hovězí srdce (po očištění zůstane tak 700g)
- 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibule, 1 stroužek česneku
- 1 citron
- 50 g másla nebo 50 ml ol. oleje
- 30 ml oleje
- sůl, 6 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření 1 bobkový list
- 1 PL dobrého rajčatového protlaku , 1 PL povidel, 1 PL kvalitní hořčice
- 200 ml červeného vína
- 1 – 2 PL hladké mouky
- 200 ml smetany (31% + )
Postup:
- Srdíčko řádně očistíme, okrájíme všechny blanky apod, tak aby zůstala čistá svalovina.
- Maso nakrájíme na nudličky.
- Nakrájené maso osolíme, opepříme a prudce zarestujeme na obyč. oleji.
- Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Restujeme na rozehřátém máslu, nebo olivovém oleji 3-4 minuty.
- Poté přidáme drobně nakrájenou cibuli a společně restujeme další 3 minuty, přihodíme drobně nakrájený rozmáčknutý česnek, dva půlcentimetrové plátky citronu, celý pepř, nové koření (kuličkové koření je dobré svázat do gázy apod.) a bobkový list. Společně restujeme ještě minutu.
- Přidáme rajčatový protlak, hořčici a povidla, zarestujeme opět asi minutu.
- Vlijeme červené víno a necháme zcela odvařit.
- Přidáme opečené maso a vroucí vodu (tolik, aby bylo vše ponořeno).
- Za občasného míchání dusíme na mírném ohni 2,5 – 4 hodiny. Srdíčko je extrémně pracující sval a potřebuje čas. Odměnou vám bude pevné a přesto měkké a křehké maso.
- Přidáme moukou rozkvedlanou v hrnku vody a provaříme ještě minimálně 20 minut.
- Vylovíme balíček s kořením, bobkový list a přilijeme smetanu. Dochutíme solí, cukrem, drceným pepřem a citronovou šťávou.
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Samozřejmě můžete použít i srdce vepřové (doba připravy se sníží).
Tato omáčka se nepasíruje, nemixuje apod., proto je dobré věnovat krájení zeleniny dostatek času a hlavně vylovit z omáčky koření, zbylou kůru z citronu apod..
Pokud se bojíte tuků, tak klidně použijte smetanu, která není určená ke šlehání. Na druhou stranu toto není opravdu dietní jídlo a jednou za čas si můžete zahřešit. Fungovat to bude i se zakysanou smetanou.
Pokud máte málo času, tak můžete uvařit srdíčko v tlakovém hrnci (klidně vcelku a následně ho nakrájet). Nicméně je to nečestné a nesportovní. Navíc má omáčka samozřejmě kompletnější chuť, pokud se v ní maso dusí po celou dobu.
Když zrovna nemáte v lednici načatou láhev vína, tak polévková lžíce dobrého vinného octu to může vyřešit.
Bylo to jedním slovem výtečné!
Super. Mám radost, protože toto je strašně nedoceněná oblast gastronomie a přitom to mohou být opravdové lahůdky …
Uvařil jsem a bylo to vynikající
Nejlepší úprava srdce, jakou jsem kdy jedla. Skvěle vymyšlený recept, klobouk dolů. :-)
Dobrý den,
Prosím v jaké fázi přidat smetanu?? Nerada bych skvěle vypadající recept pokazila. Děkuji velmi za odpověď. Jana
Tak jak je napsáno v receptu až v posledním bodu, po řádném provaření mouky.