Nejrychlejší, nejlevnější a pro mě skoro nejoblíbenější …

Co budeme potřebovat: (6 porcí)

Kvasnicová polévka


  • 2 kostky kvasnic (84 g)
  • 1 mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru
  • 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 1 PL hladké mouky
  • sůl, pepř, kmín
  • 40 g másla
  • 100 g čerstvého nebo mraženého zeleného hrášku
Postup:

V hrnci rozpustíme 30g másla a lehce na něm orestujeme cibulku (asi 2-3 minuty).
Přidáme na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, rozmáčknutý a drobně nakrájený česnek, sůl, pepř a kmín.  Zarestujeme cca 3 minuty a lehce zaprášíme moukou.
Naředíme asi 1 litrem vody a vaříme 10 minut.
Na pánvi rozpustíme 10 g másla a nadrobíme na to kvasnice, necháme povolit a klepneme na to dvě vejce.  Promícháme a vypneme. Necháme zatuhnout a přidáme do zeleninového základu polévky.
Provaříme společně asi 5 minut.
Na poslední minutu přidáme zelený hrášek.

Rady a triky:

Pokud chcete bezlepkovou verzi, tak dejte trochu více zeleniny a klidně i vajíčko navíc.
Někdy dělám ještě jednodušší verzi, kdy kvasnice rozdrobím přímo na máslo se zeleninou a vajíčko vůbec nedávám.
Rozhodně nevynechávejte hrášek, bez něj si to neumím představit :)
Dobrá je i verze s bramborami a rajčetem, ale výše popsaný recept považuji za základ.

 

Share This