úplně obyčejná klasika …
Co budeme potřebovat:
- 700 g telecího (karabáček, plec, kýta)
- 1 cibule
- 30g másla
- 2PL oleje
- 1 litr jemného vývaru (zelenina, drůbež, telecí) ale klidně i voda
- 200 ml smetany
- 2PL hladké mouky na zahuštění omáčky + trochu na obalení masa
- 2-3PL sladké papriky
- sůl, pepř, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 1 bobkový list
Postup:
Maso očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky (cca 3cm).
V kastrolu rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme maso, které jsme předtím osolili, opepřili a lehce obalil v hladké mouce. Maso restujeme jen chvilku, aby se pěkně uzavřelo.
Orestované maso vyndáme, do hrnce přidáme máslo a nakrájenou cibuli. Cibuli zesklovatíme (cca 3 minutky) nesmí být tmavá, ale ani syrová.
Hotovou cibuli zaprášíme paprikou, dobře promícháme a asi neceluo minutu necháme restovat.
Přidáme maso, přilijeme vývar nebo horkou vodu, přidáme koření (nové, celý pepř, bobkový list) .
Kastrol zakryjeme pokličkou a necháme dusit (20 -90 minut podle použitého masa – nejrychleji bude kýta, nejpomaleji karabáček).
Poté přidáme hladkou mouku, kterou jsme si rozmíchali v troše studené vody (může se přidat i hotová jíška) a necháme 15 minut provařit.
Opět vyndáme maso, omáčku zjemníme smetanou. Z omáčky vyndáme bobkový list a omáčku rozmixujeme do hladka.
K čemu se hodí:
- těstoviny
- bramborové nočky
- jakákoliv knedla
Rady a triky:
Pokud nemáte po ruce vývar, tak vzhledem k tomu, že budete dusit nějakou dobu maso, tak nemusíte zoufat – voda je v pohodě použitelná. S vývarem je ta chuť ještě silnější.
Zdeněk Pohlreich tuším maso blanšíruje ve vřelé vodě (aby se vysrážela bílkovina a nedělala nepořádek v omáčce), ale já si myslím, že orestování je také vhodné a pro mě přirozenější.
Omáčku po rozmixování můžete ještě přecedit přes síto a vyšlehat.
Omáčka by měla být velejemná a poměrně řídká (takže s moukou to nepřehánějte.
Pokud píšu jíška – tak myslím doma udělané máslo + mouka a ne polotovar.
Nejnovější komentáře