Co budeme potřebovat:
  • 1,5 – 2 kg srnčí (plec, žebra,  pupek, různé odřezky, lýtko) 
  • 1 cibule, 2 stroužky česneku
  • 300g kořenové zeleniny
  • 200 ml červeného vína
  • 2PL povidel, 2PL rajčatového protlaku
  • sůl, pepř,
  • 150 ml vody , Nové koření, celý pepř, jalovec, bobkový list
  • olej
Na doladění budeme potřebovat:
  • 500g jater  (srnčí, kachní, husí)
  • 100 – 150g na oleji opražených mandlových lupínků
  • 150g brusinek či višní ideálně marinovaných v koňaku či portském víně
  • 200g slaniny
  • 150g dobré anglické na plátky   (u bezlepkové verze pozor na její složení !!!)
Postup:

Očištěné a odblaněné maso osolíme, opepříme a opečeme na oleji.
Na oleji orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu , po cca 4-5 minutách přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dalších 3 minuty.
Přidáme nakrájený česnek,  povidla a rajčatový protlak a krátce zarestujeme.
Vložíme zatažené maso, červené víno a vývar ze 150 ml vody a divokého koření (stačí vyvařit cca 15 minut) .  Pokud máme, tak můžeme přidat snítku tymiánu a čerstvé majoránky.  Zakryjeme pokličkou a pečeme na 160 celsiusů cca 2,5 – 3 hodiny.  Maso bude po upečení  samo odpadávat od kosti.
Maso obereme a nakrájíme na menší díly (bude se mixovat).   Pěkné pevnější části masa můžeme nakrájet na malé kostičky  a nechat bokem –  max 250g celkem.

Slaninu rozškvaříme a  přendáme do nádoby, ve které můžeme mixovat.
Přidáme syrová játra a upečené maso určené k mixování  včetně výpeku se zeleninou a vínem.  Lehce osolíme a opepříme a rozmixujeme do hladka.
Vmícháme opečené mandlové lupínky, kostičky pevného masa  a marinované sušené ovoce (brusinky či višně dodají zajímavý sladkokyselý tón).

Zapékací formu vhodnou na paštiku  vyložíme plátkovou slaninou a „nalijeme“ a stěrkou zarovnáme připravenou paštikovou hmotu.
Vršek zakryjeme pergamenovým papírem a „pečeme“ ve vodní lázni na 100 celsiusů 60 -70 minut, poté odstraníme papír a necháme péct v lázni (tentokrát již na 140 celsiusů )  dalších 20-30 minut.

vypadá to složitě, ale opravdu je to strašně jednoduché …

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Pokud nemáte k dispozici troubu a máte neodolatelnou chuť na tuto paštiku, tak jí lze uvařit ve vodní lázni na kamnech.  Voda v lázni se udržuje těsně pod bodem varu – sem tam bublinka.  Hotovo bude za cca 90 minut.

 

Share This