Evičky oblíbená :-)

Co budeme potřebovat:
  • 200 g slaniny (případně větší množství oleje či sádla)
  • 1 kg husích jater (kachních)
  • 1 velká cibule
  • 100–150 ml Portského (nebo 150 ml dobrého červeného vína)
  • 2 PL švestkových povidel
  • čerstvé bylinky (ideálně tymián)
  • 150 g opražených mandlových lupínků
  • 150 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, brusinky)
  • sůl, pepř

Postup:
  • Do hrnce dáme slaninu (ideálně tučnou, klidně tu čistě bílou) nebo jiný námi zvolený omastek.
  • Rozškvaříme a přidáme nakrájenou cibulku.
  • Zarestujeme 2–3 minuty a přidáme nakrájená očištěná játra.
  • Necháme probublávat cca 3–4 minutky.
  • Přidáme povidla, portské nebo dobré červené víno. Obecně se do jídla dává víno, které nám chutná na pití.
  • Necháme ještě cca 3 minuty propařit spolu s vínem a následně přidáme čerstvé bylinky, které máme doma (ideálně tymián).
  • Osolíme, opepříme a rozmixujeme ponorákem.
  • Do rozmixované fáše přidáme na malé kostičky nakrájené sušené ovoce a opražené mandlové lupínky.
  • Zamícháme a dáme do vhodné nádoby (klidně do zavařovacích sklínek).
  • V lednici nám paštika vydrží v pohodě i 14 dnů. Pokud jí uzavřete do dobré zavařovačky s gumou, tak klidně i několik měsíců.
K čemu se hodí:
  • čerstvý chléb
  • listový salát
  • různé druhy chutney
  • ovocné omáčky

Rady a triky:

Toto je základ – čistá a silná játrovka. Recept lze dále modifikovat přidáním cca 500–700 g perfektně upečeného bůčku (vypečená kůžička se tam nedává :)) nakrájeného na kousky a přidaného před mixováním.
Část pěkného pevného masa, cca 200 g si můžeme nakrájet na pěkné kostičky do 1 cm a přidat až po rozmixování, udělá to krásnou mozaiku.

Samozřejmě to nemusí být bůček, lze zapracovat upečená husí či kachní stehna, králíka, srnčí, kančí, jehně, vždy je jen důležité, aby to bylo dobře upečené. Pokud se nepřidává nic tučného, tak je lepší dát na začátku o 50 % omastku více, nebo to na závěr doladit máslem, případně smetanou.

Sušené ovoce je v této paštice velmi lahodné a to především pokud nemáme možnost podávat paštiku s nějakým chutney apod. Sušené ovoce můžeme vylepšit ještě tím, že brusinky či višně necháme den marinovat v koňaku, portském apod.

Játra také nemusí být nutně husí, ale čím lepší surovina, tím lepší výsledek. běžně používám husí, kachní, jehněčí, králičí, srnčí. Jde to i z kuřecích, ale … není to úplně ono, stejně jako to není ideální z vepřových apod.

Share This