Možná si řeknete, že jsem blázen a dávám sem takovou věc, ale budete se divit jak často se na to lidé ptají :)) Toto je moje nejpoužívanější zálivka na okurkový, rajčatový, míchaný i listový salát …
Co budeme potřebovat:
- 500ml studené vody
- 2PL cukru
- 1/2 PL soli
- 2PL octu
- 1/2PL dobrého rostliného oleje
- špetka drceného pepře
Postup:
V půlitru studené vody perfektně rozmícháme cukr a sůl. Poté přidáme ocet, pepř a olej. Případně můžeme opepřit a zakápnout olejem přímo zeleninu.
Rady a triky:
Samozřejmě záleží na velikosti vaší lžíce, ale ty poměry mi vyhovují. Dříve jsem dával dokonce 2,5PL cukru, ale někteří brblali, že je to moc sladké – pro mě to bylo však dokonalé :))
Můj názor je, že dělat zálivku na salát z půl litru vody a pak v tom salát máchat, je naprosté barbarství.Salát přece pustí šťávu po okořenění a osolení sám, takže je zbytečné všechny vitamíny vyprat ve vodě a pak samozřejmě vylít, protože málokdo nálev vypije.
Pokud chcete komentovat, tak se podepište, je to tak věrohodnější :))
Samozřejmě se v českých kuchyních (a nejen tam) dějí různá barbarství. Já každému říkám, ať hlavně jí a pije to co mu chutná. Takto se u nás připravuje salát již desetiletí a máme to tak rádi. Nikomu nevnucuji, že je to tak nejlepší. Osobně nemám rád okurkový salát, který se jen osolí, aby pustil šťávu. Je to každého volba.