Co budeme potřebovat: (5 porcí)
- 1kg kančí maso (kýta, plec)
- 2 cibule
- 2 střední mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru (1/4 bulvy)
- 1 petržel
- 3 stroužky česneku
- rajčatový protlak 2 PL
- červené víno 300 ml
- 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 5 nových koření, 7 kuliček pepře
- pár snítek tymiánu a jedna větvička rozmarýnu
- 600 -800 ml vývaru (ideálně zvěřina, hovězí)
- 200 g sušených švestek
- 1 PL povidel
- 50 g strouhaného perníku
- sůl, pepř
- 2PL oleje
- 30 g másla
- 100 g baby karotek
⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.
⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.
Postup:
Nejdříve si uděláme ve 400 ml vody vývar z koření (bobkový list, jalovec, nové koření, pepř). Vaříme cca 10 minut (do okamžiku kdy máme cca polovinu tekutiny) a zcedíme.
Rozehřejeme kastrol se širším kvalitním dnem, přidáme olej a zatáhneme v něm očištěné maso, nakrájené na 3cm kostky. Při opékání maso ochutíme solí a pepřem.
Opečené maso dáme bokem a v tom samém tuku orestujeme nakrájenou cibuli s kořenovou zeleninou (a řapíkatým celerem).
Když je zelenina lehce nazlátlá tak přidáme rozdrcený česnek, promícháme a přidáme povidla a rajčatový protlak. Minutu zarestujeme.
Přidáme tymián, rozmarýn a opečené maso.
Zalijeme červeným vínem a na prudkém plameni odvaříme alkohol – zredujeme tekutinu na cca třetinu.
Přidáme čistý vývar z koření, polovinu zvěřinového vývaru, polovinu sušených švestek a strouhaný perník.
Promícháme a pomalu dusíme na malém plameni. Jelikož jsme vložili strouhaný perník, tak je vhodné promíchat každých 15 minut. Pokud je potřeba ta přidáme trochu vývaru.
Dusíme 1-3 hodiny podle použitého druhu a stáří masa. Prostě maso musí být měkké.
V tomto okamžiku přidáme baby karotky a zbytek sušených švestek . Promícháme a necháme probublávat ještě 10 minut (karotky musí zůstat lehce křupavé).
Na závěr zjemníme vmícháním plátku studeného másla a případně dochutíme solí a pepřem.
K čemu se hodí:
- knedla perníková
- knedla karlovarská
- čerstvý chléb
Rady a triky:
Pokud máte kastrol vhodný do trouby, tak můžete v okamžiku, kdy přidáte vývar, švestky a strouhaný perník, vložik kastrol do trouby vyhřáté na 175 -180 celsiusů a ponechat ho osudu (stačí promíchat po hodince).
Nejnovější komentáře