Co budeme potřebovat: (5 porcí)

  • 1kg kančí maso (kýta, plec)
  • 2 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru (1/4 bulvy)
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • rajčatový protlak 2 PL
  • červené víno 300 ml
  • 2 bobkové listy,  5 kuliček jalovce, 5 nových koření, 7 kuliček pepře
  • pár snítek tymiánu a jedna větvička rozmarýnu
  • 600 -800 ml vývaru (ideálně zvěřina, hovězí)
  • 200 g sušených švestek
  • 1 PL povidel
  • 50 g strouhaného perníku
  • sůl, pepř
  • 2PL oleje
  • 30 g másla
  • 100 g baby karotek

⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.

⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.

Postup:

Nejdříve si uděláme ve 400 ml vody vývar z koření (bobkový list, jalovec, nové koření, pepř). Vaříme cca 10 minut (do okamžiku kdy máme cca polovinu tekutiny) a zcedíme.
Rozehřejeme kastrol se širším kvalitním dnem,  přidáme olej a zatáhneme v něm očištěné maso, nakrájené na 3cm kostky. Při opékání maso ochutíme solí a pepřem.
Opečené maso dáme bokem a v tom samém tuku orestujeme nakrájenou cibuli s kořenovou zeleninou (a řapíkatým celerem).
Když je zelenina lehce nazlátlá tak přidáme rozdrcený česnek, promícháme a přidáme povidla a rajčatový protlak. Minutu zarestujeme.
Přidáme tymián, rozmarýn a opečené maso.
Zalijeme červeným vínem a na prudkém plameni odvaříme alkohol – zredujeme tekutinu na cca třetinu.
Přidáme čistý vývar z koření, polovinu zvěřinového vývaru, polovinu sušených švestek a strouhaný perník.
Promícháme a pomalu dusíme na malém plameni. Jelikož jsme vložili strouhaný perník, tak je vhodné promíchat každých 15 minut.  Pokud je potřeba ta přidáme trochu vývaru.
Dusíme 1-3 hodiny podle použitého druhu a stáří masa.  Prostě maso musí být měkké.
V tomto okamžiku přidáme baby karotky a zbytek sušených švestek . Promícháme a necháme probublávat ještě 10 minut (karotky musí zůstat lehce křupavé).
Na závěr zjemníme vmícháním plátku studeného másla a případně dochutíme solí a pepřem.

K čemu se hodí:

  • knedla perníková
  • knedla karlovarská
  • čerstvý chléb

Rady a triky:

Pokud máte kastrol vhodný do trouby, tak můžete v okamžiku, kdy přidáte vývar, švestky a strouhaný perník, vložik kastrol do trouby vyhřáté na 175 -180 celsiusů a ponechat ho osudu (stačí promíchat po hodince).

Share This