Je mi jasné, že ten soupis surovin odradí spoustu z vás, ale ono je to vlastně úplně jednoduché …

Co budeme potřebovat: (8 porcí)

  • 1 kg jehněčí maso – kýta, plec, krk, žebra (ideálně i nějaké kosti)
  • 100 g hnědé čočky
  • 80 g červené čočky
  • 150 g cizrny
  • 80 g sušené datle
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 1 PL olej
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 PL papriky
  • 1/2 ČL uzené papriky
  • 1/2 ČL cayenského pepře
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1 PL římského kmínu
  • 1 PL koriandru
  • 2 bobkové listy
  • 1 velká cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 PL drobně nasekaného zázvoru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • svazek čerstvého koriandru
  • 1 citron (limetka)
  • sůl a pepř
  • Harisa na přibroušení …

    Harira s karamelizovaným fíkem

    Harira s karamelizovaným fíkem

Postup:

Pár hodin předem si namočím cizrnu a hnědou čočku do vody.
Pokud mám jehněčí maso s kostí, tak vykostím, maso nakrájím na kostky cca 3 cm.
Kosti dám zapéct do trouby na 35-40 minut na 215 celsiusů.
Na oleji zprudka opeču osolené a opepřené kostky masa.
Na olivovém oleji zesklovatím drobně nakrájenou cibuli spolu s nasekanými datlemi (4-5 minut), přidám drobně nasekanou mrkev, řapikatý celer, česnek a zázvor. Zarestujeme další 3 minuty.
Mezitím si na pánvi opražím římský kmín a kuličky koriandru. Dám do hmoždíře a rozdrtím.
Na orestovanou zeleninu nasypu všechno koření (kmín, koriandr, kurkumu, papriku i uzenou, cayenský pepř, skořici, bobkový list.
Promíchám a přidám rajčatový protlak, zarestuji minutu a naředím vřelou vodou (cca1,5-2 l) a přidám opečené kosti , maso, rajčata z plechovky a namočenou cizrnu.  Pokud nemám kosti, tak místo vody použiji masový vývar (jehněčí,hovězí, zvěřinový, kachní, kuřecí).
Oberu lístky koriandru ze stonků a polovinu jich odložím stranou.  Stonky a druhou polovinu lístků nasekám na drobno a přidám vařit k ostatním surovinám.
Když jsou maso a cizrna měkké (cca  po 2 hodinách) tak přidám namočenou hnědou čočku.
Po dalších 10 minutách přidám červenou čočku, která to krásně zahustí.
Vařím ještě asi 10 minut. vše se dochutí solí, pepřem a harisou.
Podávám nejraději s dílkem citronu, karamelizovaným fíkem a druhou polovinou nasekaného koriandru.

 

Rady a triky:

Samozřejmě je stylovější použít místo fíku k servírování opět nasekané datle, ale…
Pokud nemáte jehněčí maso, tak lze nahradit hovězím předním, ale jehně je jehně.
V případě, že nemáte rádi datle, tak můžete vyzkoušet sušené švestky, meruňky, fíky.
Pokud úplně vynecháte ovoce, tak do základu přidejte minimálně 1 PL cukru nebo medu.
V případě, že neseženete koriandr, nebo se nepotkáváte s jeho výraznou chutí, tak použijte hladkolistou petržel.
Pamatujte, že jakýkoliv vývar je vždy lepší než voda :)

Share This