Opravdová cibulačka alá Francie …  

cibulačka z karamelizované cibule

cibulačka z karamelizované cibule

Co budeme potřebovat:
  • 600g cibule
  • 70g másla
  • 200 ml bílého vína
  • 1 litr jemného vývaru (ideálně kuřecí nebo silnější zeleninový)
  • snítka tymiánu
  • sůl, pepř, bobkový list
  • 1-2 PL hladké mouky
  • bageta a kousek sýru (typu ementál)
Postup:

V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a přidáme oloupanou, na jemné plátky (kolečka) nakrájenou cibuli.
Zarestujeme 3 minuty a snížíme teplotu.  Přidáme bobkový list a tymián.  Za občasného promíchání  necháme karamelizovat 60 -90 minut.  Pozor nepřidáváme žádný cukr. Cibule ho má dostatek a krásně si ho uvolní sama.
Když máme cibuli zlatohnědou, tak přilijeme bílé víno a při míchání odvaříme většinu tekutiny.  Tímto zároveň odvaříme vše to dobré, co se nám přichytilo na hrnec.
Zaprášíme hladkou moukou, promícháme a přidáme vřelý vývar.
Společně provaříme ještě minimálně 20 minut.
Bagetu nakrájíme na kolečka silná 0,5 – 1 cm.  Nakrájenou bagetu naskládáme na plech vystlaný pečícím papírem.  Na každé kolečko dáme kousek sýru (klidně nahrubo nastrouhaného).
Pečeme v troubě na 210 celsiusů 7-8 minut.

Rady a triky:

Karamelizace cibule chce čas, nesnažte se to ošidit, na výsledku to bude poznat. Polévka by měla být hodně hustá, počítejte s tím, že je i sytá.  Jedl jsem i verzi s červeným vínem a nebyla vůbec špatná, ale klasika je z bílého.
Původně se bageta dává přímo do polévky , zasype se sýrem a zapéká se to celé pod grilem.  Mně vyhovuje více, vkládát si postupně křupavé topinečky …

 

Share This