Co budeme potřebovat: (4 porce)

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 200 g fazole
  • 1 cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 čl mletého koriandru
  • 1 čl uzené papriky
  • 1 čl kayenského pepře
  • 1 čl římského kmínu
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 plechovky krájených rajčat (v sezóně můžeme použít čerstvá)
  • 40 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 PL oleje
  • sů. pepř, cukr
  • na servírování čerstvý koriandr, zakysanou smetanu, limetu

 

Postup:

Fazole ideálně namočíme den předem. Druhý den dáme vařit fazole v samostaném hrnci. Vaříme do poloměkka.
Cibuli nakrájíme na drobno a dáme ji restovat do druhého hrnce na rozpálený olej.
Česnek rozdrtíme, nasekáme na jemno a přidáme spolu s 1 nasekanou chilli papričkou k lehce orestované cibuli.
Po minutě přidáme mleté maso, osolíme, opepříme  a restujeme za neustálého míchání dokud se maso nerozdělí na malé nahnědlé „kuličky“.
Přidáme všechno mleté koření včetně drceného kmínu, promícháme a zalijeme červeným vínem.
Víno odvaříme a přidáme rajčata, promícháme, přivedeme k varu a přidáme vřelý vývar.
Přidáme předvařené fazole a čokoládu, promícháme, zakryjeme pokličkou a za občasného promíchání dusíme cca 1,5 -2 hodiny.
Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Servírujeme se lžíci zakysané smetany, nasekaným koriandrem a řezem limetky či citronu.

K čemu se hodí:

  • rýže
  • pšeničné či kukuřičné placky

 

Rady a triky:

Jistě jste si všimli, že vám na stole zbyla ještě jedna chilli paprička, takže když máte rádi opravdu pálivé, tak si nasekejte do jídla pár minut před koncem tepelné úpravy.
Pokud nemáte hovězí vývar tak nezoufejte, trochu kohoutkové vody nebo vývar z fazolí, ještě nikoho nezabil.
Cukru může do tohoto jídla opravdu hodně, záleží na osobních preferencích.
Limetka či citron není při servírování na ozdobu, vymáčkněte si šťávu do chilli , nebo klidně i rýže.  Chutě se krásně propojí a harmonizují.
Pokud nemáte rádi zakysanou smetanu, nebo chcete jídlo odlehčená, tak ji můžete klidně vynechat.

 

 

Share This