fantazii se meze nekladou ...

zeleninové placky

zeleninové placky

Co budeme potřebovat:
  • 150 g čerstvého zelí
  • 150 g brokolice
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 150 g dobrého uzeného bůčku  (klidně i bez masa)
  • 5 vajíček
  • 3PL hladké mouky
  •  1stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • olej nebo sádlo na opékání
Postup:

Zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kousky (nic většího než 1cm)  a dáme do kastrolu s osolenou vodou.Přivedeme k varu, vaříme 1 minutu a zcedíme.
Uzené si nakrájíme na stejné kousky jako zeleninu.
Vajíčka vyklepneme do velké mísy, přidáme mouku, sůl, pepř a utřený česnek.
Vyšleháme do hladkého těstíčka.
Do těstíčka dáme lehce povařenou zeleninu a uzené.
Promícháme a menší naběračkou tvoříme placičky přímo na pánev s rozpáleným olejem či sádlem.
Opečeme po obou stanách do zlatova – většinou stačí minuta z každé strany.

 K čemu se hodí:
  • vařené nové brambory maštěné máslem
  • okurkový, rajčatový či listový salát
  • studené na chléb s máslem

 

Rady a triky:

Tyto placky jsou ideální na vymetení lednice a dodělání zbytků.  Přidejte jakýkoli nastrouhaný sýr či dobrou uzeninu.
V sezóně použijte jakoukoliv zeleninu.  Výborné jsou s květákem, kapustou, pórkem apod.
Zeleninu nevařte zbytečně dlouho, je super, když vám v placičce ještě lehce křupe.
Samozřejmě množství mouky záleží na velikosti vašich vajíček a také každá mouka jinak houstne.  Prostě udělejte těstíčko, které vám zeleninu udrží pohromadě, ale zbytečně to nepřehánějte.

Share This