Co budeme potřebovat: (na 4l zavináčů)

  • 30 kusů menších filetů ze sleďů – cca 2kg
  • 6 středních cibulí
  • 1-2 velké chilli papričky (ideálně zelené, se slabší pálivostí)
  • sůl, pepř
  • 1 – 1,5 kg kysaného zelí

Na nálev:

  • 1 litr vody
  • 550 ml lihového octu
  • 15 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 4 hřebíčky, 3 bobkové listy, 2 malé sušené chilli papričky, 5 ČL hořčičného semínka, 6ČL soli, 3ČL cukru

Postup:

Nejdříve uvaříme lák.  Do vody dáme všechno koření včetně cukru a soli, přivedeme k varu.
Přilijeme ocet, znovu přivedeme k varu a provaříme cca 7 minut.  Odstavíme a necháme vychladit.

rolování zavináčů

rolování zavináčů

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme tak, abychom získali tentké proužky, dlouhé cca 2-3 cm. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrálime na tenké nudličky. Filety ze sleďů opláchneme, osušíme a očistíme.
Filety ze sleďů jsou vlastně dvoufilety. Jsou z celé ryby, včetně hřbetní ploutve.
Nejdříve odřízneme ostrým nožem jednu stranu filetu, tak abychom filety rozpůlili podélně okolo hřbetní ploutve.  Tím ná vznikne jeden čistý filet a z druhého ještě odřízneme ploutev a můžeme pokračovat dalším kusem.
Filátka si rozložíme na prkýnko, lehce osolíme, opepříme, skoro na celou plochu naneseme tenkou vrstvu zelí, na kraj přidáme skrojek cibule a malý kousek chilli.
Zamotáme, poměrně pevně utahujeme a nakonec zarolovaný zavináč propíchneme párátkem.

hotovo

hotovo

Hotové zavináče skládáme velmi těsně do 4l sklenice a jednotlivá poschodí pokládáme ještě nakrájenou cibulí a trochou zelí.
Do sklenice se vejde cca 60 menších zavináčů (ideální velikost na 1-2 sousta)
Naplněnou sklenici zalijeme studeným, zcezeným lákem tak, aby bylo vše řádně ponořeno.
Necháme v chladu naležet 8-12 dnů  (jíst se dají většinou do 20 -25 dne, poté je to již pro drsňáky)

Rady a triky:

Samozřejmě to můžete vyzkoušet z jakékoliv ryby (i sladkovodní), ale věřte tomu, že sleď pro tuto úpravu přímo stvořen.
Pokud máte rádi pikantní jídla, tak vyměňte zelenou chilli papričku za nějakou výraznější (jednou jsem to zamotal s Habanero a pro mě to bylo už skoro nejedlé).
Je dobré nechat si do druhého dne někde 100 -200 ml láku a následně dolít, hladina většinou trochu klesne.

 

 

Share This