Co budeme potřebovat: (4l sklenice)
- 2 kg dobrých bezlepkových špekáčků (cca 18 kusů)
- 1,5 kg cibule
- 500 g kysaného zelí
- 1 chilli paprička se střední (nižší) pálivostí
Na lák:
- 1 litr vody
- 650 ml lihového octu
- 15 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 4 hřebíčky, 3 bobkové listy, 2 malé sušené chilli papričky, 5 ČL hořčičného semínka, 2ČL soli, 3ČL cukru
Postup:
Nejdříve uvaříme lák. Do vody dáme všechno koření včetně cukru a soli, přivedeme k varu.
Přilijeme ocet, znovu přivedeme k varu a provaříme cca 7 minut. Odstavíme a necháme vychladit.
Mezitím si oloupeme cibule, rozpůlíme a nakrájeme na půlkolečka.
Špekáčky nakrojíme podélně ze 3/4 (aby nám zůstalo jedna dlouhá strana vcelku, špekáček šel dostatečně rozevřít, ale zároveň ještě držel pohromadě). Po tomto nakrojení jdou špekáčky i poměrně dobře oloupat.
Na dno sklenice nasypeme trochu pokrájené cibule, pláteček chilli a skládáme rozkrojené, oloupané špekáčky. Do každého špekáčku vložíme 2 půlkolečka cibule.
Do jednoho patra se vejdou většinou 4 špekáčky.
Na špekáčky nasypeme opět nakrájenou cibuli, trochu kysaného zelí, plátek chilli a pokračujeme dalším patrem špekáčků.
Stále dokola až je sklenice plná …
Naplněnou sklenici naplíme vychlalým, zcezeným nálevem.
Sklenicí trochu zatřeseme, aby si vše dobře sedlo a dolijeme nálev, aby bylo vše dobře ponořeno.
Necháme uležet v chladu ideálně 10 dnů.
Rady a triky:
Pokud spěcháme, můžeme špekáčky udělat rovnou na poloviny, nebo na kolečka. Proces zrání můžeme urychlit také sílou nálevou, když ho uděláte ocet a voda 1:1, tak budou utopence jedlé již okolo 4 dne.
Chilli papričku použije každý podle svých preferencí. Já mám rád, když ještě vím co jím, takže volím lehce pikantní verzi.
Je dobré nechat si do druhého dne někde 100 -200 ml láku a následně dolít, hladina většinou trochu klesne.
Konečně někdo, kdo ví, že jsou to utopence a nikoli utopenci. A nálev je taky mnohem lepší než u konkurence. Blahopřeju.