Co budeme potřebovat:
- Kvalitní filet z lososa (většinou má cca 1,2 – 1,6 kg)
- 100g hrubé mořské soli (může být i uzená)
- 50g třtinového cukru
- Poměrně hodně čerstvého kopru, nikdy jsem to nevážil, prostě hrst
- Šalotka
- Olivový olej
- Pepř
- Šťáva z půlky citronu (limetky)
- (jablko, čerstvý okurek, rajče)
- 0,05 l kvalitní brandy , ginu či nakouřené whisky
Postup:
Filet z lososa rozdělíme na dva stejně velké kusy (Kůže se ponechá).
Maso pomázneme kvalitní brandy.
V misce si smícháme cca 100 -125 g hrubé mořské soli, poloviční množství třtinového cukru a hrstičku drobně nakrájeného čerstvého kopru.
Promícháme a napatláme vrstvu na každý filet.
Na jeden z filetů položíme zbylý kopr vcelku a přiklopíme druhým filetem.
Utáhneme pevně do alobalu (případně potr. folie) dám do vhodné nádoby (plastová krabička apod.) a zatížím (závaží 1-3 kg – čím více tím lépe).
Umístíme do lednice a necháme cca 48 hodin marinovat. Je vhodné po 12 hodinách otáčet.
Poté rozbalíme, sundáme vrstvu koření, filety opláchneme a vysušíme utěrkou.
Výsledkem je „gravad lax“ , který lze klidně jen tence krájet a podávat se salátem apod.
V případě že budeme marinovaného lososa používat na tatarák tak stáhneme kůži (jde to snadno jen rukou). Odstraníme nahnědlou část masa v prostředku filetu.
Čisté maso nakrájíme na kostičky – čím menší, tím více drží pohromadě, čím větší tím se mi to ale líbí více.
Smícháme s drobně nakrájenou šalotkou spařenou vřelou vodou, limetkovou či citronovou šťávou dle chuti.
Konzistenci dotáhneme olivovým olejem.
Je dobré přidat nějakou bylinku (opět kopr, ale ten je profláklý, případně petrželku apod..)
Dochutíme pepřem a případně solí, to ale většinou není třeba, ryba je slaná od marinování.
Můžeme přidat drobně nakrájené jablko, čestvý okurek či rajče.
Rady a triky:
Nelekněte se velkého množství tekutiny, které se uvolní při marinování.
Pokud budete přidávat jablko, tak je dobré ho nakrájet a zakápnout citronovou šťávou aby nehnědlo. Když je pěkné tak ho nemusíte ani loupat, vypadá to pěkně.
Pokud máte rádi uzeného lososa, tak nic nezkazíte tím, když přidáte cca 200g do Tataráku, jeho chuť to pošle zase trochu jiným směrem.
Tatarák není určený k nějakému skladování, konzumovat ten samý den co se vyrobí je značka ideál.
Nejnovější komentáře