Co budeme potřebovat:(4 porce)
- 200g bulguru
- 500ml vývaru (zeleninový, lehký kuřecí)
- 2 hrsti sekané hladkolisté petržele
- 1 hrst sekané máty
- 50ml olivového oleje
- štáva z 1/2 -1 citronu
- 1 větší cibule
- 50ml červeného vinného octu
- sůl, pepř
Postup:
Nejdříve si oloupeme a nakrájíme (poměrně na hrubo) cibuli.
Nakrájenou cibuli dáme do misky marinovat s červeným vinným octem (alespoň 30 minut – ideálně 2 hodiny)
Vývar uvedeme do varu a zalijeme jím bulgur. Nádobu s bulgurem zaklopíme (poklička, talíř)
Bulgur necháme bobtnat a nasávat vývar 25 – 30 min.
Mezitím si na hrubo posekáme bylinky.
Bulgur by měl mezitím nasát všechen vývar.
Marinovanou cibuli přecedíme (pokud se nám zdá chuť moc výrazná, tak můžeme i lehce propláchnout vodou) a přidáme do nabobtnaného bulguru.
Nakonec přidáme bylinky, olivový olej, citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem.
K čemu se hodí:
- samotné
- grilované (zauzené) kachní prso
- hovězí steak
- grlované kuře
- jakákoliv úprava ryby
Rady a triky:
Marinováni cibule je důležité – odstraníte tím její štiplavost a cibule bude krásně nasládlá a lehce nakyslá.
Salát můžete podávat teplý i vychlazený.
Pokud nemáte vhodný vývar tak můžete klidně použít i vodu. Uveďte jí do varu, přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř a zalijte tím bulgur (hlavně žádné kostkové vývary a podobné šmakulády).
Nejnovější komentáře