lehké a osvěžující …OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budeme potřebovat:(4 porce)
  • 200g bulguru
  • 500ml vývaru (zeleninový, lehký kuřecí)
  • 2 hrsti sekané hladkolisté petržele
  • 1 hrst sekané máty
  • 50ml olivového oleje
  • štáva z 1/2 -1 citronu
  • 1 větší cibule
  • 50ml červeného vinného octu
  • sůl, pepř
Postup:

Nejdříve si oloupeme a nakrájíme (poměrně na hrubo) cibuli.
Nakrájenou cibuli dáme do misky marinovat s červeným vinným octem (alespoň 30 minut – ideálně 2 hodiny)
Vývar uvedeme do varu a zalijeme jím bulgur. Nádobu s bulgurem zaklopíme (poklička, talíř)
Bulgur necháme bobtnat a nasávat vývar 25 – 30 min.
Mezitím si na hrubo posekáme bylinky.
Bulgur by měl mezitím nasát všechen vývar.
Marinovanou cibuli přecedíme (pokud se nám zdá chuť moc výrazná, tak můžeme i lehce propláchnout vodou) a přidáme do nabobtnaného bulguru.
Nakonec přidáme bylinky, olivový olej, citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem.

K čemu se hodí:
  • samotné
  • grilované (zauzené) kachní prso
  • hovězí steak
  • grlované kuře
  • jakákoliv úprava ryby
Rady a triky:

Marinováni cibule je důležité – odstraníte tím její štiplavost a cibule bude krásně nasládlá a lehce nakyslá.
Salát můžete podávat teplý i vychlazený.
Pokud nemáte vhodný vývar tak můžete klidně použít i vodu. Uveďte jí do varu, přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř a zalijte tím bulgur (hlavně žádné kostkové vývary a podobné šmakulády).

 

 

Share This