maličko upravený recept, který jsem našel vytištěný doma, ale určitě je to základ někde z internetu :) Nakonec co chcete vymýšlet u rohlíků :)

Co budeme potřebovat: ( 10 rohlíků)

  • 500 g hladké mouky
  • 280 ml vlažné vody
  • 30 g sádla
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru (případně sladěnka)
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • něco na posyp (hrubá sůl, mák)

Postup:

Do vlažné vody přidáme cukr, rozdrobíme droždí a přidáme 1 PL mouky, promícháme a 10 -15 minut necháme vzejít kvásek (omládek).  Vytvoří se krásná vysoká bulinkatá čepice.
Mezitím si do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné vlažné sádlo a kvásek.
Vypracujeme hladké těsto ( ručně asi 15 minut) za použití robotu s hnětacím hákem 7 -10 minut.
Z hladkého těsta utvoříme kouli, kterou lehce poprášíme moukou,  dáme zpět do mísy a zakryjeme igelitovou folii (případně utěrkou). necháme kynout cca 35 minut.
Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 10 stejných dílků (okolo 70 – 80 g).
Nachystejte si dva plechy s pečícím papírem.
Postupně vyválejte jednotlivé dílky těsta do trojůhelníkových placek silných do 4 mm.
Vyválené placky zarolujte od širší strany pěkně rovnoměrně ke špičce (ideálně, když špička skončí uprostřed rohlíku). Zarolovaný rohlík ještě válejte oběma rukama po válu tak, aby jste ho jakoby natahovali do délky a klidně přitlačte, ať se švy dobře propojí.
Vyválený rohlík dejte na plech, cik cak se jich vejde 5 kusů.  V tento okamžik by měl mít rohlík v průměru do 3 cm.
Když máte plech plný, tak ho opět zakryjte igelitovou folii nebo utěrkou a nechtě kynout 40 -50 minut.
Mezitím dejte do trouby na dno plech (já používám starší nízký pekáč) a troubu rozpalte na 250 celisusů.
Vykynuté rohlíky oroste vodou z rozprašovače a posypejte hrubou solí nebo mákem.
Plech dejte do trouby a do pekáče na dně chrstněte hrnek vody, troubu okamžitě zavřete, uvnitř se vytvoří krásná zápara.
Rohlíky peču 15 -17 minut – růžové až obzvláště vypečené :))  Po 10 minutách plech otáčím (přece jen mi vzadu trouba peče trochu více) a při té příležitosti do prostoru trouby (klidně na rohlíky) ještě pošlu dvě dávky z rozpašovače.
Upečené rohlíky necháme vystydnout na mřížce.
První den jsou super a druhý den v pohodě jedlé, stálé víte co jíte :)

rohlíčky jsou dnes obzvláště vypečené :)

rohlíčky jsou dnes obzvláště vypečené :)

Rady a triky:

Při válení není potřeba nijak podsypávat, nepatrné přilepení těsta vám zajistí našponování při rolování, což je super.  Pokud se vám to bude lepit moc, tak máte špatně vypracované těsto a začněte znovu od začátku :)

 

Share This