Co budeme potřebovat: (4 porce)

  • 700 g vepřová plec
  • 1 velká cibule
  • 6 čerstvých paprik (ideálně různobarevné)
  • 2-3 PL sladké papriky
  • 1 malá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL hladké mouky
  • 3 PL zakysané smetany
  • 2PL vepřové či kachní sádlo
  • sůl a pepř, 1/2 ČL kmínu
  • 2 PL rajčatového protlaku

 

Postup:

Maso očistíme a nakrájíme na libovolné kostky či nudličky (jak si to uděláte, tak to budete mít).
V hrnci rozpálíme sádlo a přidáme drobně nakrájenou cibuli.  Restujeme do lehce nazlátlé barvy.  Neděláme guláš, takže žádná hnědá cibule.
Přidáme nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Restujeme dokud není maso „opečené“ ze všech stran.
Poté přidáme drobně nakrájený česnek, kouske nakrájené chilli papričky, na proužky nakrájené 4 papriky a rajčatový protlak a restujeme asi 3 minuty.
Zalijeme vřelou vodou (jen tolik, aby bylo vše lehce ponořeno).
Dusíme do měkka.  Většinou stačí 60 -90 minut, ale záleží na velkosti nudliček masa.
Ve 2 dcl vody rozmícháme mouku, vlijeme do omáčky a za občasného míchání provaříme ještě 20 minut.
Na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
Dochutíme solí, pepřem , případně cukrem.
Zajisté dobré počítáte a víte, že máte na stole ještě dvě papriky – ty nakrájíme na jemné proužky a použijeme při servírování.

K čemu se hodí:

 

Rady a tipy:

Samozřejmě se nemusíte bát použít ani kýtu, krkovičku nebo telecí, kuře, králíka apod..
Pokud si potrpíte na výrazné chuti omáček, tak místo vody použijte hovězí či kuřecí vývar.
Toto je ideální jídlo v době hojnosti bílých a zelených paprik, ale je dobré si vždy přibrat i jednu silnostěnou červenou či žlutou.  Chuť je jiná a dobré to vypadá.

 

Share This