Co budete potřebovat:
- 400g uvařených luštěnin (červená čočka, mungo, fazolky) jeden druh či libovolné kombinace
- 1 cibule
- cca 100g křenu , 1 jablko, 100 ml smetany (když není dostupný dobrý čerstvý křen, tak klidně použijte koupený ve skleničce a již do něj nic nepřidávejte)
- 200 g dobré šunky (může být i bez ní – vegetariáni nenechte se odradit – stojí to za to)
- 3PL majonézy
- sůl, pepř
Postup:
smícháme uvařené luštěniny s nakrájenou šunkou drobně nakrájenou a vřelou vodou spařenou cibulí.
Přidáme jemně nastrouhaný křen s jablkem , zalitý smetanou a majonézu.
Dochutíme solí a pepřem.
Rady a triky:
Lze použít jakékoliv luštěniny, ze začátku jsem používal obyčejné fazole (dokonce i z plechovky) a čočku.
Momentálně mám nejraději červenou čočku (pozor vaří se jen 2-3 minuty) a zelené fazolky mungo, které jsou extrémně zdravé a navíc i chutné (fazolky se vaří cca 10 –15 minut – je potřeba hlídat a ochutnávat, také se snadno rozvaří) .
Při použití červené čočky a zeleného munga to pak na talíři krásně hraje …
Můžete klidně použít jen čerstvý křen bez smetany a nakonec jen přidáte více majonézy.
Tento salát je skvělou přílohou k jakémukoliv grilovanému masu, ale je i plnohodnotný samostatný pokrm.
Trackbacky/pingbacky