Někomu se to může zdát překonané, ale pro mě je to nepřekonatelné :)

Co budeme potřebovat:

Rybí salát

  • 600 g rybích filet (ideálně sleď, ale klidně použijte i sladkovodní bílou rybu)
  • 1 velkou mrkev, 1 petržel, cca 70g celeru
  • 1 velká cibule
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g dobré majonézy
  • 70 g zakysané smetany
  • sůl, pepř

Na lák:

  • 700 ml vody
  • 300 ml octa
  • 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1 feferonka
  • 1 ČL hořčičného semínka,  4 ČL soli, 2 ČL cukru
Postup:

Všechny suroviny na lák dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu vcelku a uvedeme do varu.
Vaříme 8-10 minut, vyndáme kořenovou zeleninu a vše necháme vystydnout.
Očištěné, opláchnuté a osušené rybí filety posolíme, dáme do vhodné nádoby (klidně plastová krabice s víkem) a zalijeme zcezeným studeným lákem, přidáme i zeleninu uvařenou v láku.
Necháme v chladu odležet 5-6 dnů. Za tuto dobu nám kyselé prostředí ryby krásně uvaří a rozloží všechny kosti.
Po odležení ryby vyndáme a rukou stáhneme dolů kůži (jde to většinou velmi snadno).
Čisté tilety nakrájíme na menší kousky (doporučuji nudličky široké do 1cm).
Cibuli oloupeme a nakrájíme.
Cibuli spaříme vroucí vodou a propláchneme vodou studenou.
Kořenovou zeleninu z láku nakrájíme na kostičky (do 1 cm).
Hrášek dáme na minutu do vroucí vody a následně proplácheme vodou studenou.
Do mísy dáme nakrájené ryby, kořenovku, cibuli a hrášek. Přidáme majonézu a zakysanou smetanu.
Dochutíme solí a pepřem.

Rady a triky:

Salát můžete konzumovat okamžitě, ale ještě lepší je, když ho necháte odležet do druhého dne. Všechny chutě se pak krásně propojí.
Sleď je na tuto úpravu opravdu vhodná ryba, jeho kosti se rozloží opravdu 100% a navíc se dá často koupit za velmi výhodnou cenu.
Pokud používáte vlastní nalovenou bílou rybu, tak doporučuji oškrábat šupiny a zfiletovat (odstraníme tak velké kosti a na lák ponecháme jen drobnější).
Kořenovou zeleninu můžete klidně místo vaření v láku použít domácí zavařenou na salát, případně pokud máte ověřenou komerční.

Share This