Co budeme potřebovat:
- 270 g žitného kvásku
- 140 ml vody
- 170 g hladké mouky
- 110 g chlebové pšeničné
- 50 g pohanky (alternativně pšeničné celozrnné)
- 1 čl soli
- 1 čl kmínu
- něco na posyp
Postup:
Do kvásku (jak pracovat s kváskem najdete zde) přidáme vodu a rozmícháme.
Navážíme si oba druhy mouky a promícháme se solí a kmínem.
Mouku postupně vmícháme do kvásku s vodou.
Hněteme 5 -10 minut (roboticky stačilo 5).
Vznikne nám těsto, které je řidší než klasické chlebové, ale zase ne tekuté.
Těsto necháme cca 2 hodiny naskočit v míse zakryté utěrkou.
Po dvou hodinách těsto přemístíme na pomoučený vál a překládáme stejně jako chléb.
S tímto řídším těstem je to celkem zábavné :) při překládání ještě lehce domoučíme.
Vypracujeme (stočíme) kompaktní bochánek, který rozdělíme na 6 – 8 stejných částí.
Jednotlivé části opět stočíme do malých baculatých bochánků. Tyto umístíme na plech s pečícím papírem a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout 3-4 hodiny.
Bochánky se maličko „roztečou“ a zvětší.
Vykynuté bochánky pomažeme slanou vodou a posypeme tím co máme rádi (kmín, hrubá sůl, mák apod.)
Posypané bochánky uprostřed nakrojíme žiletkou.
Troubu vyhřejeme na 250 celsiusů (na dně trouby rovnou zahříváme nějaký starší pekáč).
Plech s bochánky dáme do vyhřáté trouby a zároveň do vyhřátého pekáče chrstneme 200 ml studené vody.
Pečeme na 250 celsiusů 15 minut a co 3 minuty stříkneme do trouby vodu rozprašovačem.
Poté vyvětráme troubu, vyndáme spodní pekáč na záparu a dalamánky dopečeme 15 minut na 190 celsiusů.
Rady a triky:
Jsou to spíše takové chlebánky a chutnají nejlépe hned po vystydnutí – vyzkoušeno :) Ale i druhý den jsou dobré. Doby kynutí jsou orientační – záleží na tom, jak aktivní máte kvásek a v jaké teplotě a vlhkosti dalamánky kynou.
Nejnovější komentáře