Něco neskutečně jednoduchého a lahodného …

Co budeme potřebovat:
  • 200g kvalitní hořké čokolády
  • 150g másla
  • 120g cukru
  • 5 vajec
Postup:

Na malý plamen si dáme menší hrnec s vodou a na něj vhodnou mísu, která snese parní lázeň.
Do mísy nalámeme čokoládu na menší kousky a přidáme nakrájené máslo na podobné kousky jako čokoláda. Za občasného zamíchání necháme rozpustit.
Ke konci (trvá to tak 5-7 minut) mícháme častěji a vytvoříme krásnou tmavou, lesklou a hladkou hmotu.
Mezitím si do mixovací mísy dáme 5 vajec (žloutky i bílky dohromady), přidáme cukr a vyšleháme do husté žlutobílé pěny (trvá to také 5 -7 minut na poměrně vysoké obrátky).
Dortovou formu (já použil 20cm a bylo to tak tak, mohla by být i větší) vymažeme máslem. Na dno formy je vhodné vystřihnout pečící papír.
Do vyšlehaných vajec pomalu vmícháme rozpuštěnou (teplou) čokoládovou hmotu.  Žádné další šlehání, jen pěkně pomalu vmíchat stěrkou nebo vařečkou.
Čokoládovou pěnu přelijeme do dortové formy a pečeme na 180 celsiusů cca 25 -28 minut.

Rady a triky:

Pokud použijete formu 20cm, tak před pečením máte hmotu tak 3 cm pod vrchem a při pečení vyleze cca 2 cm nad a při chladnutí zase spadne.  Možná by nebylo od věci použít formu větší a maličko zkráti pečení.
Podotýkám, že toto jsem upekl včera poprvé a suroviny jsem naskládal intuitivně a fungovalo to skvěle.  K tomuto kroku mě vedlo škemrání syna, který momentálně nemůže pšeničnou mouku a stále má chuť na sladké.   Vlastně jsem upekl klasickou čokoládovou pěnu, jen jsem vynechal šlehačku a použil jí až na ozdobení.

 

Share This