Jednodušeji už to nejde :)

Co budeme potřebovat:( 8 malých porcí)

  • 400 g červené řepy
  • 100 ml balzamica
  • 1 PL olivového oleje
  • trochu čerstvých bylin (dvě snítky tymiánu, pár jehliček rozmarýnu)
  • 100 g čerstvého kozího sýru
  • pár listů salátu (rukola, polníček, listy červené řepy, prostě co je zrovna k mání)
  • sůl, pepř

    glazovaná červená řepa

    glazovaná červená řepa

Postup:

Oloupeme řepu, nakrájíme na stejné kostičky cca 1 cm.
Kostičky nasypeme na alobal, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme, opepříme, přidáme bylinky, zabalíme a dáme na plech do vyhřáté trouby na 35 minut na 180 celsiusů.
Upečenou řepu rozbalíme a ochutnáme. Měla by ještě pěkně křupat, ale již by na ní měla být patrná tepelná úprava.
Hlubokou pánev dáme na zdroj tepla a pěkně rozehřejeme.
Do pánve přesypeme předpečenou řepu s bylinkami.
Zalijeme balsamicem a za občasného míchání odvaříme 5-10 minut.
Vznikne nám ulepená, „sladkokyselá“ řepa s příchutí bylinek.
Servírujeme s pár listy salátu a kousky kozího sýru.

řepa se hodí na každou akci

řepa se hodí na každou akci

Rady a triky:

Toto uděláte s jakýmkoliv Balsamicem, ale ve vaření se vám vždy odrazí kvalita vstupních surovin. Já velmi rád na řepu používám Balsamico z jablek od Bohemia olej.
Pokud vám vadí výrazná chuť kozího sýru, tak zkuste mix kozího sýru s čerstvým kravským (žervé, lučina apod.), případně čistý čerstvý sýr z kravského mléka.
Pro tento recept mám nejraději čerstvý kozí Prezident, ale poslední dobou nějak zmizel z pultů…

Martin kompletuje předkrm z řepy

Martin kompletuje předkrm z řepy

Share This