Jednoduché ručně vyráběné těstoviny …

Co budeme potřebovat:

  • 2 1/2 hrnku semolinové mouky (případně hladké)
  • 1 hrnek perlivé minerální vody
  • 4 PL olivového oleje
  • sůl

 

Postup:

Mouku nasypeme na pracovní plochu, přidáme špetku soli a v mouce vytvoříme důlek.
Do důlku nalijeme vodu a olej. Za pomoci přiborového nože nebo vidličky vmícháme tekutinu do části mouky – nejblíže k hranám důlku. Jakmile dosáhneme konzistence palačinkového těsta tak zapracujeme i zbytek mouky (používám velkou železnou stěrku).
V okamžiku, kdy nám drží těsto pohromadě (3 minuty), tak ho začneme ručně prohnětávat.
Hnětení je dobré neošidit a věnovat mu cca 10 minut. Výsledkem by mělo být pružné a hladké těsto.
Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu minimálně 45 minut – ideálně klidně celý den.
Odpočinuté těsto vyndáme z lednice, rozbalíme a uřízneme plát silný 1,5 cm. Plát vyváleme dlaněmi do „hadice“ silné jako malíček.
Několik hadic dáme vedle sebou a železnou stěrkou (špachtlí) nařežeme malé souměrné špalíčky.
Těstoviny vytvarujeme tak, že na ně shora přiložíme palec, lehce rozmáčkneme a uděláme pohyb směrem dopředu, těsto se jakoby rozmázne a lehce zakroutí.

cavatelli ve výrobě

cavatelli ve výrobě

Vytvarované Cavatelli necháme zaschnout cca 45 minut. Mezitím ve velkém hrnci uvedeme do varu dostatečné množství vody, kterou pořádně osolíme.
Do vroucí vody vložíme těstoviny, odmícháme ode dna. Když nám vyplouvou Cavatelli na hladinu, tak vaříme dále ještě 2 -4 minuty (podle toho jak jsme si nastavili velikost malíčku :)

Rady a triky:

Čím lépe prohnětete těsto, tím lépe se vám bude pasta zpracovávat, rozmazávat, vařit ….

Share This