Jednoduchá verze …

Co budeme potřebovat:

na kvásek:

  •  kostka kvasnic (42g)
  • 1 Čl cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka

na těsto:

  • kvásek
  • 7 vajec
  • 600 g hladké mouky
  • 250 g poolohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 60 g cukru
  • 20 g soli
  • 1 vejce na potírání
  • sezam nebo mák na posyp

 

Postup:

Do mísy dáme vlažné mléko a rozdrobíme do něj kvasnice.
Přidáme hladkou mouku na kvásek a cukr.
Promícháme do hladka, zakryjeme a necháme 20 minut vzejít kvásek (naskočí nahoru a bude plný bublinek)

Do kvásku rozklepneme 7 vajec a promícháme – já v tento okamžik vkládám mísu do robota s hnětacím hákem a pouštím na 1 rychlost.
Navážím si mouku s cukrem a solí a směs pomalu přisypávám do kvásku s vajíčky.
Nechám prohnětat cca 5 minut a začnu přidávat změklé máslo.
Máslo se zapracovává do těsta postupně.
Během přidávám másla občas robota zastavím a stěrkou setřu všehnu hmotu z hnětacího háku zpět do mísy.
Po přidání posledního kousku másla nechám těsto prohnětat ještě 5 minut
Vypracované těsto přendám do mísy vymazané olejem, zakryji (speciální víko na kynutí, folie, utěrka).
Těsto by mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem, záleží na klimatických podmínkách, ale počítejte s tím, že to bude trvat 1-2 hodiny.
Po vykynutí přendám těsto na lehce pomoučený vál.
Ostrým nožem si odkrajuji pruhy široké 5 cm a dále dělím na stejné díly.  Na malé burgry pro 100g masa, dělám 60g bulky a z tohoto množství jich bude 30.
Pokud chcete dělat velké burgry na 170 -200 g masa, tak udělejte 100g briošky – bude jich 18.
jednotlivé kousky těsta si roztáhnu na placičku cca 1 cm silnou a kraje postupně přehýbám do středu a zaštípávám do ranečku – tím se spodní část bulky krásně našponuje a vyhladí.
Bulku položím seštípnutou částí na vál a briošku lehce mezi dlaněmi několikrát protočím (jako když se stáčí chleba).
Takto nachystané briošky umístím na plech s pečícím papírem (nechte si dostatečné rozestupy 5-7 cm).
Když mám plech plný, tak vezmu malý talířek a dnem všechny briošky lehce rozplácnu.
Plech se zakryje (utěrka, folie) a nechá se znovu kynout asi 40 minut.
Briošky se potřou rozšlehaným vajíčkem a posypou sezamem či mákem.
Briošky dávám do vyhřáté trouby na 205 celsiusů.  Peču dva plechy najednou na horký vzduch a v polovině pečení plechy prohodím.
Malé briošky peču 16-17 min. do zlatohněda.

Briošky 60g

Briošky 60g

 

Rady a Triky:

Pokud nemát k dispozici kvalitní kuchyňský robot se silným motorem, tak raději hnětejte rovnou ručně. Je to opravdu velký nápor na motor.
Pokud chcete briošky s matným povrchem, tak do vajíčka na potírání přidejte mléko.
Pokud nemáte máslo dostatečně změklé, tak ho raději prohřejte pomalu až do tekutého stavu.
Toto je poměrně rychlá verze briošek, ale pro mě asi i  nejpoužívanější…

 

Share This