Poctivá bramboračka, akorát tak vhodná do podzimní sloty …

Co budeme potřebovat:  

Cibule už je v hrnci :)


  • 4 větší brambory
  • 2 hrstičky sušených hub
  • 1 mrkev, 1/2 petržele a kousek celeru
  • 1 menší cibule, 2 stroužky česneku
  • 2PL hladké mouky
  • 2PL sádla, másla
  • 1ČL majoránky,  1 bobkový list, sůl, pepř
Postup:

V hrnci rozpustíme sádlo (máslo) a nechám na něm zesklovatět drobně nakrájenou cibulku.
Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku.
Sušené houby si namočíme minimálně dvě hodiny předem do vlažné vody.
Do jíšky přidáme houby i s vodou, ve které byli namočené. Vznikne nám poměrně tmavá řídká kaše s houbami.  Toto naředíme postupným přidáváním vroucí vody (cca litr).
Poté přidáme nakrájené očištěné brambory a kořenovou zeleninu.
Osolíme, opepříme , přidáme bobkový list a provaříme aby vše bylo měkké, ale ne rozblemcané (cca 20 minut).
Nakonec vylovíme bobkový list, přidáme utřený česnek a  majoránku rozemnutou v dlaních.
Ozdobíme zelenou petrželkou nebo mladou cibulkou.

K čemu se hodí: 

bramboračka


Rady a triky:

Není třeba žádný vývar a už vůbec ne nějaké bujon kostka!!!   Chuť bude sama o sobě velmi intenzivní.

Samozřejmě můžete použít i čerstvé či mražené houby, ale do polévky preferuji houby sušené. Chuť a vůně je daleko intenzivnější a navíc voda z namočení hub udělá krásnou barvu.
Přidejte si libovolnou zeleninu jakou máte rádi (já nejčastěji přidávám květák).
Pokud chcete verzi opravdu bezmasou, tak klidně nahraďte sádlo olejem, je to vaše volba

 

Share This