Není to ani cheesecake ani tvarožník apod. ale to je vlastně jedno …
Co budeme potřebovat (dortová forma 26 cm):
Na korpus:
- sušenky 300 g (ideálně máslové)
- 110 g másla
Na krém 1:
- 400 g měkého tvarohu
- 300 g smetany ke šlehání
- 250 g borůvek
- 130 g moučkového cukru
- 6 plátků želatiny
Na krém 2:
- 300 g sýru Philadelphia
- 250 g smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- 4 plátky želatiny
- Na zdobení 200 g borůvek
Postup:
Sušenky rozmixujeme (rozdrtíme) na jemno, smícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme na dno dortové formy vystlané pečícím papírem.
Na pěchování je ideální použít nějakou nádobu s rovným dnem. Já používám ploché razítko (paličku)
Formu s napěchovaným korpusem dáme na minut 40 minut do lednice.
Mezitím si namočíme do vody želatinu.
první část borůvek rozmixujeme do hladka. Odebereme třetinu rozmixovaných borůvek, ohřejeme je a přidáme do nich 6 plátků želatiny a dobře rozmícháme.
Následně vmícháme teplé borůvky se želatinou do zbylých rozmixovaných borůvek a promícháme.
Do tvarohu zašleháme moučkový cukr – šleháme 3-4 minuty.
Poté přidáme studenou smetnu (šleháme cca 1 minutu).
Nakonec vmícháme opatrně mix borůvek se želatinou.
Obdobným postupem uděláme i druhý krém.
Do Philadelphie přidáme moučkový cukr a řádně prošleháme.
Ohřejeme si cca 70 g smetany a rozmícháme v ní zbylou nabobtnanou želatinu (cca 4 plátky) – ochladíme a řádně zašleháme do sýru s cukrem.
Nakonec vešleháme zbylou studenou smetanu.
Na vychlazený korpus navrstvíme krém s borůvkami, na tuto první vrstvu rozházíme polovinu celých borůvek.
A nyní opatrně (například naběračkou) přidáme bílý krém a rozetřeme stěrkou.
Na povrchu ozdobíme zbytkem celých borůvek.
Celé naše dílo dáme minimálně na 3-4 hodiny do lednice zatuhnout.
Rady a triky:
Pokud se vám to zdá málo tučné, můžete klidně servírovat s čerstvě ušlehanou šlehačkou.
Pokud nemáte kde sehnat sýr Philadelhia tak nezoufejte, zkuste použít třeba domácí lučinu, nebo klidně udělejte celý dort jen tvarohový, ale v tom případě dejte do bílé části trochu více smetany.
Pokud si z domácího kefíru vyrobíte domácí tvaroh, tak věřte, že ten „dort“ bude absolutně dokonalý.
Pokud chcete přidat další efekt chuťový i vizuální, tak do bílé části přidejte semínka z vanilkového lusku.
Pokud vynecháte prostřední vrstvu borůvek, tak bude dort na řezu čistější, ale mně se to více líbí s tou místy explodovanou borůvkou.
Pokud máte hodně kyselé borůvky, tak dejte do krému více cukru.
Pokud máte hodně ovoce, tak si z přebytku můžete uvařit coulis (hustou omáčku z převařeného ovoce) a použít ji při podávání dezertu.
Můžete samozřejmě použít místo borůvek třeba maliny, jahody apod…
Příště udělám verzi s pečeným korpusem, ten sušenkový je dobrý, ale když už si s tím tak hrajeme, tak by bylo dobré to ještě trochu posunout …
Dělala jsem již podruhé a nemá chybu, všichni u nás ho milují =)
super, tak to jsme moc rádi :)