Není to ani cheesecake ani tvarožník apod.  ale to je vlastně jedno …

Co budeme potřebovat (dortová forma 26 cm):

Na korpus:

  • sušenky 300 g (ideálně máslové)
  • 110 g másla

Na krém 1:

  • 400 g měkého tvarohu
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 250 g borůvek
  • 130 g moučkového cukru
  • 6 plátků želatiny

Na krém 2:

  • 300 g sýru Philadelphia
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 4 plátky želatiny
  • Na zdobení 200 g borůvek

Postup:

Sušenky rozmixujeme (rozdrtíme) na jemno, smícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme na dno dortové formy vystlané pečícím papírem.
Na pěchování je ideální použít nějakou nádobu s rovným dnem.  Já používám ploché razítko (paličku)
Formu s napěchovaným korpusem dáme na minut 40 minut do lednice.
Mezitím si namočíme do vody želatinu.
první část borůvek rozmixujeme do hladka.  Odebereme třetinu rozmixovaných borůvek, ohřejeme je a přidáme do nich 6 plátků želatiny a dobře rozmícháme.
Následně vmícháme teplé borůvky se želatinou do zbylých rozmixovaných borůvek a promícháme.
Do tvarohu zašleháme moučkový cukr – šleháme 3-4 minuty.
Poté přidáme studenou smetnu (šleháme cca 1 minutu).
Nakonec vmícháme opatrně mix borůvek se želatinou.

Obdobným postupem uděláme i druhý krém.
Do Philadelphie přidáme moučkový cukr a řádně prošleháme.
Ohřejeme si cca 70 g smetany a rozmícháme v ní zbylou nabobtnanou želatinu (cca 4 plátky) – ochladíme a řádně zašleháme do sýru s cukrem.
Nakonec vešleháme zbylou studenou smetanu.

Na vychlazený korpus navrstvíme krém s borůvkami, na tuto první vrstvu rozházíme polovinu celých borůvek.
A nyní opatrně (například naběračkou) přidáme bílý krém a rozetřeme stěrkou.
Na povrchu ozdobíme zbytkem celých borůvek.
Celé naše dílo dáme minimálně na 3-4 hodiny do lednice zatuhnout.

Borůvkový cheesecake s borůvkovým coulis

Borůvkový cheesecake s borůvkovým coulis

Rady a triky: 

Pokud se vám to zdá málo tučné, můžete klidně servírovat s čerstvě ušlehanou šlehačkou.
Pokud nemáte kde sehnat sýr Philadelhia tak nezoufejte,  zkuste použít třeba domácí lučinu,  nebo klidně udělejte celý dort jen tvarohový, ale v tom případě dejte do bílé části trochu více smetany.
Pokud si z domácího kefíru vyrobíte domácí tvaroh, tak věřte, že ten „dort“ bude absolutně dokonalý.
Pokud chcete přidat další efekt chuťový i vizuální, tak do bílé části přidejte semínka z vanilkového lusku.
Pokud vynecháte prostřední vrstvu borůvek, tak bude dort na řezu čistější, ale mně se to více líbí s tou místy explodovanou borůvkou.
Pokud máte hodně kyselé borůvky, tak dejte do krému více cukru.
Pokud máte hodně ovoce, tak si z přebytku můžete uvařit coulis (hustou omáčku z převařeného ovoce) a použít ji při podávání dezertu.
Můžete samozřejmě použít místo borůvek třeba maliny, jahody apod…

Příště udělám verzi s pečeným korpusem, ten sušenkový je dobrý, ale když už si s tím tak hrajeme, tak by bylo dobré to ještě trochu posunout …

 

 

 

Share This