„Nová“ Bohéma
Za poslední dva roky jsem jí navštívil asi pětkrát při různých příležitostech. Nikdy jsem nebyl zklamán a nebojím se ji komukoliv doporučit, když chce jít na dobré jídlo v centru Brna. Slyšel jsem již od několika lidí názor, že to místo a interiér je zabité. Nemohu si pomoci, ale mě se tam líbí. Bílá až smetanová barva je decentní. Černobílé fotografie ničím neruší a do konceptu zapadají. Je potřeba si uvědomit, že se nacházíme na území Janáčkova divadla. Prostor je velmi variabilní, snadno lze vytvořit 2–3 oddělené prostory, které jsou i tak dostatečné velké. Nikde žádná tlačenice, nikdo se nedívá do vašeho talíře, pohodlné sezení a velké stoly, to vše je pro mě velmi příjemné.
Užil jsem si zde oběd, večeři, košt vína i Svatomartinské hody a naposledy i festival Víno z blízka spojený s obědem. Všechny návštěvy byly příjemné a zasloužil se o to i personál, nejen profesionální, ale i milý. Snad jen při festivalu podcenili situaci, obsluha nebyla stoprocentně informována a vše trvalo déle, než bylo nutné. Na jejich obranu ale musím napsat, že se tam pohybovalo obrovské množství lidí.
Ochutnal jsem zde: Ossobuco a kuskus s grilovanou zeleninou. Maso bylo měkké a šlo dobře oddělit od kosti. Mohlo být tedy výrazněji ochuceno. Kuskus dostatečně šťavnatý a zelenina pěkně křupavá. Celkově dobré jídlo.
Při Svatomartinských hodech vyzdvihnu výborný, sametový kaldoun s plnou chutí a štědrou dávkou měkoučkých drůbků. Na zadělávané žaludky vzpomínám ještě dnes. Toto jídlo zbožňuji a zde se jim povedlo na jedničku. Pečená kachna i husa byly dobré. Ještě si vzpomínám na výtečný bramborový závin s nevšední náplní z opečené cibulky a kaštanů. Moc pěkné a dobré.
Z toho, co je na jídelním lístku v současné době, rozhodně doporučuji mufloní hřbet s omáčkou z červeného vína a smetanové brambory. Štědrá porce luxusní zvěřiny, propečená přesně podle požadavku. Maso ochucené jen střídmě solí a pepřem, jemné smetanové brambory a vše je podtrženo omáčkou s výraznou vínovou chutí. Výborné jídlo.
Pokud máte rádi marinované ryby, tak vyzkoušejte jejich sledě s dýňovým tatarákem. Nakyslá ryba s pevnou strukturou doplněná nasládlou dýni. Překvapivé a dobré.
Když půjdete jen na sklenku vína, nebo vás přepadne malý hlad před či po divadelním představení, tapenáda z černých oliv s toastem je dobrou volbou. Chutnalo to i lidem, kteří tvrdí, že olivy nejí. Teď si nejsem jistý, jestli je to dobré doporučení, ale já olivy rád mám a tato „pomazánka“ je výrazná a zároveň jemná: prostě olivy, kapary, trochu česneku a toast.
I přes to, že tato restaurace není místem, kam bych šel cíleně na pivo, dalešická piva jsou vhodným doplněním široké nabídky především jihomoravských vinařů.
Bohéma není na blbém místě ;))
Ájo o blbém místě nikdo nepsal :)) Asi jsem se nevyjádřil přesně, myšleno to bylo tak, že to místo je zabité Bohémou :)) ale asi je jasné, že já s tím nesouhlasím.