Co budeme potřebovat:(6 porcí)

  • 750 g vepřová plec nebo kýta
  • 1 vepřové srdíčko
  • 250 g vepřových jater
  • 100 g vepřového sádla
  • 5 velkých cibulí
  • 3 stroužky česneku
  • 3 PL sladké papriky
  • 1 Čl kmínu
  • 1 chilli paprička, nebo adekvátní množství pálivé papriky
  • 2 ČL majoránky
  • 2 PL vinného octu (ideálně červený)
  • 2 PL hladké mouky
  • sůl, pepř

Postup:

Základ na guláš uděláme stejný jako vždy.  V hrnci necháme rozpustit sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a orestujeme do hněda, ne do zlatova a ne do černa :)
Mezitím si všechno maso očistíme, obzvláště u srdíčka a jater jsme důslední.  Nakrájíme na kousky (takové, jaké máme v guláši rádi) , osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi (ideálně s trochou sádla).
Když je cibule hnědá, tak ji zaprášíme  sladkou paprikou,  přidáme nasekanou chilli papričku, promícháme a zakápneme vinným octem  (deglazujeme).
Přidáme 500 ml vody a 15 minut provaříme.  Rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
Do rozmixovaného základu vložíme opečené maso, přidáme prolisovaný česnek, kmín a majoránku, trochu soli a pepře.
Pomalu dusíme 3-4 hodiny, aby i srdíčko bylo krásně měkké.
Pokud je potřeba, tak nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody a provaříme dalších 20 minut.

Share This