Co budeme potřebovat:(4 porce)

  • 750 g vepřových líček
  • 500ml porteru (případně jiné tmavé pivo)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 PL medu
  • sůl, pepř
  • 1 čl kmínu
  • 50 g vepřového sádla (rostliný olej)

 

Postup:

Vepřová líčka očistíme, omyjeme a podelně rozřízneme, ale nedokrojíme (rozložením vznikne jakoby tvar srdce).
Do velké pánve dáme rozehřát sádlo (olej) a postupně vkládáme očištěná, osolená a opepřená líčka.
Postupně – je důležitě aby moc neklesla teplota a líčka se stále opékala a nezačala se rovnou dusit.
Maso zprudka opečeme z obou stran a vyndáme bokem na talíř.
V té samé pánvi, na tom samém sádle si opečeme drobně nakrájenou cibulku. V okamžiku kdy zesklovatí (cca 3 min) přidáme rozmáčknutý, drobně nasekaný česnek a chilli papričku. Restujeme ještě asi minut a přidáme med.
Promícháme a zalijeme pivem. Za neustálého míchání odvaříme vše přichycené na pánvi – za minutku by mělo být odvařeno.
Opečené maso dáme do vhodného pekáče, zasypeme kmínem, zalijeme pivem s výpekem, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 135 celsiusů na 4 hodiny.

Vepřová líčka pečená v porteru, s pečeným tuřínem

Vepřová líčka pečená v porteru, s pečeným tuřínem

K čemu se hodí:

  • pečená zelenina
  • jakékoliv pyré z brambor, případně kombinace se zeleninou
  • šťouchané brambory
  • dobrý chléb a křen

 

Rady a triky:

Pokud máte dostatek času, tak můžete maso v troubě nechat klidně 6 hodin na 100 -110 celsiusů. Když už se s tím děláte, tak si uvařte rovnou dvojitou porci, je to super i 2-3 den s chlebem …
Nejedná se o žádnou dietu, tak se nebojte použít dobré vepřové sádlo – olivový olej se hodí do jiných jídel.

Share This