Co budeme potřebovat:(4 porce)
- 750 g vepřových líček
- 500ml porteru (případně jiné tmavé pivo)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
- 1 PL medu
- sůl, pepř
- 1 čl kmínu
- 50 g vepřového sádla (rostliný olej)
Postup:
Vepřová líčka očistíme, omyjeme a podelně rozřízneme, ale nedokrojíme (rozložením vznikne jakoby tvar srdce).
Do velké pánve dáme rozehřát sádlo (olej) a postupně vkládáme očištěná, osolená a opepřená líčka.
Postupně – je důležitě aby moc neklesla teplota a líčka se stále opékala a nezačala se rovnou dusit.
Maso zprudka opečeme z obou stran a vyndáme bokem na talíř.
V té samé pánvi, na tom samém sádle si opečeme drobně nakrájenou cibulku. V okamžiku kdy zesklovatí (cca 3 min) přidáme rozmáčknutý, drobně nasekaný česnek a chilli papričku. Restujeme ještě asi minut a přidáme med.
Promícháme a zalijeme pivem. Za neustálého míchání odvaříme vše přichycené na pánvi – za minutku by mělo být odvařeno.
Opečené maso dáme do vhodného pekáče, zasypeme kmínem, zalijeme pivem s výpekem, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 135 celsiusů na 4 hodiny.
K čemu se hodí:
- pečená zelenina
- jakékoliv pyré z brambor, případně kombinace se zeleninou
- šťouchané brambory
- dobrý chléb a křen
Rady a triky:
Pokud máte dostatek času, tak můžete maso v troubě nechat klidně 6 hodin na 100 -110 celsiusů. Když už se s tím děláte, tak si uvařte rovnou dvojitou porci, je to super i 2-3 den s chlebem …
Nejedná se o žádnou dietu, tak se nebojte použít dobré vepřové sádlo – olivový olej se hodí do jiných jídel.
Nejnovější komentáře