U Gregorů – září 2012
Před nějakým časem jsem strávil víkend v Nymburku. Bylo to u příležitosti MČR v dogfrisbee. Ač bylo na hřišti zajištěno slušné občerstvení nonstop, po nějaké době se vám grilovaná a polotovarová jídla přejí a začnete hledat další možnosti. V polední pauze našel kamarád hospůdku, kde si dal meníčko – údajně skvělou koprovku. Kam půjdeme na večeři bylo tedy rozhodnuto.
Restaurace U Gregorů disponuje neskutečně velkým a členitým prostorem. Přišli jsme ve 20,30 a restaurace byla až na pár míst plná. Jestli je to běžné netuším, možná to bylo i tím, že v televizi běžel přenos nějakého fotbalového utkání. My jsme měli to štěstí, že se zrovna uvolnil jeden stůl v zadní klidnější části sousedící se zimní zahradou. Po nahlédnutí do jídelního lístku jsem se zaradoval a zároveň jsem měl trochu problém. Doba poměrně pokročilá a tady bylo hodně jídel, která bych chtěl ochutnat.
Nakonec jsem zkusil klasiku – líčka na červeném víně s poměrně netradičním pyré z hrášku a brambor. Maso bylo připraveno přesně, jak si to u líček představuji. Drží pěkně pohromadě, ale po vložení do úst se skoro rozplyne na jazyku. Omáčka silně masová a voněla kvalitním červeným vínem. Pyré bylo světle zelené po hrášku, jemné a dobře se doplňovalo s masem i omáčkou. Celé jídlo vypadalo na talíři jednoduše a přesto velmi lákavě. Ozdobeno jen opečenou kořenovou zeleninou. Těch necelých 150 Kč považuji za výbornou „investici“ .
Dále jsem ochutnal panenku s houbovým ragú a grilovanými bramborami. Maso propečené dorůžova, maličko pikantnější, ale velmi chutné, šťavnaté s křupavou krustou. Houby byly trochu slanější, oproti tomu brambory slané málo, ale pěkně ogrilované a v kombinaci s ragú se sůl už používat nemusela. Takové jídlo se dá jíst kdykoli a člověk nemůže být naštvaný.
Celé jsem to završil mrkvovým dortem. Jednoduchý moučník, ale výborně provedený. Těsto vlahé s výraznou stopou ořechů. Vrchní část dezertu tvořil krém (asi tvaroh, vanilka, limetka), servírováno s omáčkou z lesních plodů (tedy alespoň já jsem cítil výrazně borůvky). Opět mě šokovalo 29 Kč za tu nálož chutí na talíři. Podotýkám, že to byl dezert ze speciální nabídky, proto asi i ta cena.
K pití jen různá pivka – Svijany, Plzeň a příjemně překvapil i na čepu hostující Klepáček z Berouna. Polotmavé (pro mě spíše tmavé) pivo s výraznou karamelovou příchutí.
Obsluhujícího personálu tu kmitá opravdu hodně, ale vše běží tak nějak přirozeně a v klidu. Když bylo třeba, tak se obsluha prostě objevila. Nenucené projevení zájmu o zpětnou vazbu.
Závěrem musím jen napsat, že mě tato restaurace příjemně překvapila. Na nic si nehrají, naservírují vám jednoduchá a velmi dobrá jídla za přátelskou cenu.
Tak tam budu muset zajít! :-)