U dobrého pastýře – srpen 2012

Pro mě jednoznačný objev letošního jara.   Brněnská ulice Veveří ,asi i díky velké koncentraci studentů, jede v menších bistrech.  Po bok Franze a Cattaniho lze zařadit i Dobrého pastýře.  Na první pohled naprosto odlišný podnik a zároveň tak moc podobný těm ostatním.  Najíst se rychle, dobře a za rozumnou cenu.  Nabízí se především speciality  slovenské a české kuchyně s občasným výletem trochu mimo.

Prostředí je nezaměnitelné –  stylové.  V okamžiku kdy otevřete dveře a vstoupíte, tak jste teleportováni do jiné dimenze. Vše se odehrává v jediné místnosti alá koliba. Stěny jsou obložené (prozatím) voňavým dřevem. Posadit se můžete u fortelného dřevěného stolu na  špalek pokrytý ovčí kožešinou.  Jídlo si objednáte u  pultu, za kterým přímo probíhá i jeho příprava.  Kapacita je pouze nějakých 20 míst.  Dejte si  v klidu svoje jídlo a uvolněte místo dalším.

Halušky jsou vlajkovou lodí tohoto podniku a všem vřele doporučuji je vyzkoušet. Správné, opravdu bramborové halušky s voňavou brynzou a opečenou slaninou . Nebojím se napsat, že zde mají jedny z nejlepších  halušek jaké jsem kdy v restauraci jedl.  Hodně muziky za málo peněz.

Dále jsou v nabídce klasická jídla, která se průběžně mění, ale vždy je z čeho vybírat  – segedín,  kachnička, špekové knedle, vrabce, kuře na paprice, pečené selátko,  ovocné knedlíky,  případně nějaký ten salát.  V menu je vždy i nějaká polévka a dezert.

V paměti mám kachní stehno – maso bylo křehké, krásně šlo od kosti a ta křupavá kůžička, prostě jako doma.   Při další návštěvě jsem si dal pomalu pečený bůček.  Byl jsem tam těsně před zavíračkou, tak jsem to pěkně odskákal. Tu porci bych nesnědl ani za dva dny. Maso se dalo skoro mazat na chleba,  ale přesto jsem snědl jen slabou polovinu. Samozřejmostí je nabídka na zabalení „zbytku“ jídla na doma.

Obsluha za pultem je milá a snaží se vyjít ve všem vstříc. Do tohoto konceptu dobře zapadá.  Velmi oceňuji, že kuchař nelení a čas od času vyjde mezi hosty aby získal zpětnou vazbu.

Bohužel musím napsat, že některá jídla mi do toho prostředí úplně nesedí. Chápu, že ne všichni mají rádi halušky , pečené maso a kapustu.   Třeba měsíc Italských specialit bych do toho prostředí netlačil. Věřím, že nadále to zde zůstane co nejčistší.

Pro mě je zde slabším místem jednoznačně  „pivo“.   Bažant do tohoto prostředí patří, ale …

Pokud se chcete rychle , dobře a vydatně najíst  za pár kaček, tak jste tu správně.

Share This