Orrero – březen 2012

Při návštěvě této formarggerie se často pozastavuji nad tím, jak to někdo dobře vymyslel a zaplnil díru, nikoliv v sýru, ale na trhu. Poloha v samotném centru města a těsné sousedství s tradičním místem pro nákup čerstvých produktů (Zelný trh), zajišťují slušný přísun koupěchtivých zákazníků. Toto je dobrá zpráva pro všechny. Prodejna má dobrý potenciál udržet se a navíc si může dovolit i velmi příjemné ceny.

Moje návštěva zde trvá většinou 10 –15 minut. Nejdu jen na nákup, ale rád sleduji ten cvrkot. Zákazníci většinou klasicky nejdříve projedou chladící vitríny dominující prostoru v levé části prodejny. Ve vitrínách je nachystáno (naváženo a zabaleno) zboží k okamžitému odběru. Následně se přesunou k pultu, ve kterém jsou sýry prodávané na váhu. Zde se jich ujme profesionální a milá obsluha. Pokud vidí, že kupovaný produkt neznáte či nad něčím váháte, automaticky nabízí minimálně radu, ale většinou i ochutnávku.

Sortiment je zde tvořen především sýry tuzemskými, Italskými, Francouzskými a tuším i nějaké Švýcarsko se najde. Vlajkovou lodí je samozřejmě všem známý Gran Moravia. Tento sýr je zde vytrvale k mání za neskutečnou cenu do 250 Kč za kg. Dále zde naleznete klasické „tvrdé, poloměkké i měkké“ sýry, sýry zrající, s modrou plísní, dvouplísňové, máslo, syrovátku, italské uzeniny (pouze balené ), těstoviny, cca 30 druhů Italských vín, olivové oleje, octy, různé pasty, sušená rajčata, marmelády …….

Při posledních návštěvách jsem zakoupil pařený polotvrdý sýr z kravského mléka Provolone za neskutečnou cenu 99 Kč za kg. Jeho chuť vyniká nejen v grilované podobě, ale pro tuto úpravu je jako stvořený. Další den jsem musel jít pro novou hroudu a přibral jsem i jeho zauzeného sourozence Provolone Affumicato. Velmi příjemně mě překvapil Morbier – poloměkký Francouzský sýr z kravského nepasterovaného mléka, který má uprostřed pruh z popela. Chuť byla plná, krémová a vzadu až hořká. Pro tento vzorek si určitě ještě zajdu, něco ve mně ta chuť evokuje, ale zatím jsem na to nepřišel. Naprosto mě uchvátila Gorgonzola Piccante – měkký sýr z kravského mléka s plísní uvnitř. V kombinaci s chutney z hroznového vína to byl (prozatímní) vrchol dnešního večera. Určitě se vrátím ještě i k tvrdému sýru Montasio, který se zvyšující se teplotou ukázal ovocný a jemně oříškový nádech. Ač by většina z odborníků pravděpodobně sáhla při konzumaci tohoto sýru po víně červeném, pro mě byla nejlahodnější kombinace se suchým Sauvignonem (blanc).

Bylo by klišé psát, že se sem asi zase vrátím. Realita je taková, že není měsíc v roce, kdy nevezmu za kliku u tohoto obchodu.

Kvalitě ve spojení s přátelskými cenami se prostě nedá odolat.

 

Share This