Co budeme potřebovat(4 porce):
- 1 špagetová dýně
- 6 rajčat
- 2 stroužky česneku
- 5 PL olivového oleje
- 8 listů bazalky
- hrst petrželové natě
- 50 g parmazánu
- 1 PL cukru
- sůl a pepř
Postup:
Dýni opláchneme, podélně rozřízneme na poloviny a polévkovou lžící vydlabeme semínka.
Rozřízutou dýni zevnitř pomázneme lehce olivovým olejem a osolíme.
Rozříznutou částí položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do vyhřáté trouby na 180 celsiusů na 30 -40 minut (podle velikosti dýně).
Mezitím dáme do velké rozehřáté pánve olivový olej a přidáme rozmáčknutý a drobně nakrájený česnek. Lehce orestujeme a přidáme nakrájená oloupaná rajčata, cukr, sůl a pepř.
Za občasného míchání provaříme rajčata asi 5-6 minut.
Přidáme nasekanou bazalku.
Upečenou dýni necháme lehce ochladit a následně vidličkou přejížděním po vnitřku „vytrháme“ dýňové špagety – ideálně přímo do rajčatové omáčky.
Promícháme, pokud je potřeba tak společně prohřejeme a dochutíme solí či cukrem.
Servírujeme ozdobené širokými hoblinkami parmazánu, nasekanou petrželovou natí a zakápnuté olivovým olejem.
Rady a triky:
Pokud nejsou k dispozici dobrá rajčata, nebojte se použít kvalitní v plechovce – navíc je nemusíte loupat.
Pokud je chuť rajčat nevýrazná, tak si můžete pomoci lžíci kvalitního protlaku.
Nezapomeňte rajčata osladit, bez cukru to nikdy nebude ono :)
Nepečte dýni zbytečně moc. Pokud budete zkoušet vpich vidličkou, tak musí klást lehký odpor. Ať máte špagety pěkně al dente.
Pokud netrváte na čistě bezmasé podobě, tak pokud přidáte opečenou panchetu, nebo plátek sušené šunky, tak budete mile překvapeni :)
Nejnovější komentáře