Rychlé, jednoduché a dobré.  Děkuji Áje za předvedení, jak dobře to může fungovat v červené variantě :)

Co budeme potřebovat: (6 – 8 porcí)

  • 1/2 hlávky menšího zelí (červené nebo bílé)
  • 1/4 hlávky čínského zelí
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 větší mrkve
  • 2 PL cukru
  • 3/4 PL soli
  • 4 PL olivového oleje
  • 1-2 PL vinného octu (já používám červený, ale bílý vůbec nevadí)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 PL majonézy a 3 PL bílého jogurtu
  • čerstvě drcený pepř

 

Postup:

Pokud máte, tak se nebojte použít robota –  připravte si ho na krouhání a postupně nakrouhejte očištěnou mrkev, zelí zbavené tuhého košťálu (středu), čínské zelí, řapíkatý celer (stačí umýt) a můžete i cibuli, ale tu já raději krájím na drobno nožem.
Stejně tak můžete všechnu zeleninu drobně prokájet nožem, nebo nastrouhat, ale použití robotu vám ušetří spoustu času a na výsledku se to nijak zvláště neprojeví.
Nastrouhanou zeleninu prosladíme, osolíme, opepříme, přidáme ocet, citronovou šťávu a olivový olej.
Dobře promícháme a dáme uzrát do chladu (ideálně alespoň pár hodin).   Již v této fázi je salát skvělý a dá se přímo konzumovat, navíc vydrží v chladu opravdu dlouho (několik dní bez problému).
Pokud přidáte i majonézu a a jogurt, tak výsledný salát bude jemnější a pro někoho chutnější, ale zároveň tím zkrátíte možnost jeho uchování na maximálně dva dny.

Rady a triky:

Pokud nemáte kvalitní vinný ocet, tak ho nahraďte větším množstvím citronové šťávy.
Můžete dochutit jen jogurtem, nebo smetanou, nebo majonézou, případně libovolnou kombinací.

Share This