V době chřipky absolutně super …

Co budeme potřebovat:

  • 750 g mrkve
  • 50 g másla
  • 1 čl cukru
  • 1 čl čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 5 cm zázvoru (když ho drobně posekáte, tak 2 vrchovaté PL)
  • chilli papričku (podle chuti)
  • 1 brambora
  • fresh z jednoho pomeranče (nebo 150 ml dobrého juice)
  • 1/2 čl drceného koriandru
  • 1/2 čl drceného římského kmínu
  • sůl, pepř
  • 150 ml kokosového mléka (nebo smetany)

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr a všechnu zeleninu (mrkev na kolečka silná 0,5 cm, brambory na malé kostičky, česnek, chilli a zázvor na mini kostičky). Osolíme, opepříme a přidáme rozdrcené koření a tymián.
Vše restujeme cca  3 minuty, zalijeme pomerančovým freshem, přidáme asi 500 ml vřelé vody.
Zaklopíme pokličkou a vaříme dokud není vše měkké (6-10 min).
Rozmixujeme ponorným mixerem.
Přilijeme kokosové mléko nebo smetanu.  Znovu promixujeme a dochutíme solí, pepřem, cukrem apod..
Podáváme ozdobené dýňovým olejem, opraženými semínky, zakysanou smetanou apod..

Mrkvový krém se zázvorem a dýňovým olejem

Mrkvový krém se zázvorem a dýňovým olejem

Rady a triky:

Pokud se vám uvařená zelenina špatně mixuje, tak můžete přidat nepatrné množství vřelé vody.
S chilli opatrně, říz dodává již zázvor a česnek.
Nevařte zeleninu zbytečně dlouho, přicházíte tím o to dobré.
Pokud nemáte po ruce pomeranč, nebo juice, tak přidejte menší množství citronové šťávy a trochu více cukru.

Share This