V době chřipky absolutně super …
Co budeme potřebovat:
- 750 g mrkve
- 50 g másla
- 1 čl cukru
- 1 čl čerstvého tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 5 cm zázvoru (když ho drobně posekáte, tak 2 vrchovaté PL)
- chilli papričku (podle chuti)
- 1 brambora
- fresh z jednoho pomeranče (nebo 150 ml dobrého juice)
- 1/2 čl drceného koriandru
- 1/2 čl drceného římského kmínu
- sůl, pepř
- 150 ml kokosového mléka (nebo smetany)
Postup:
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr a všechnu zeleninu (mrkev na kolečka silná 0,5 cm, brambory na malé kostičky, česnek, chilli a zázvor na mini kostičky). Osolíme, opepříme a přidáme rozdrcené koření a tymián.
Vše restujeme cca 3 minuty, zalijeme pomerančovým freshem, přidáme asi 500 ml vřelé vody.
Zaklopíme pokličkou a vaříme dokud není vše měkké (6-10 min).
Rozmixujeme ponorným mixerem.
Přilijeme kokosové mléko nebo smetanu. Znovu promixujeme a dochutíme solí, pepřem, cukrem apod..
Podáváme ozdobené dýňovým olejem, opraženými semínky, zakysanou smetanou apod..
Rady a triky:
Pokud se vám uvařená zelenina špatně mixuje, tak můžete přidat nepatrné množství vřelé vody.
S chilli opatrně, říz dodává již zázvor a česnek.
Nevařte zeleninu zbytečně dlouho, přicházíte tím o to dobré.
Pokud nemáte po ruce pomeranč, nebo juice, tak přidejte menší množství citronové šťávy a trochu více cukru.
Co napsat? Mrkvový krém je prostě lahoda. S domácí houskou bohatě stačí jako oběd. Můžu jenom doporučit.